torsdag 19. desember 2024

Juleforberedelser på ekorngruppen

 Desember måned i barnehagen har vært full av barnelatter, pepperkakelukt og julemusikk. Vi gledet oss til fine øyeblikk, vi har vært spente på overraskelser og har hatt ekstra mye kos på ekorngruppen både for store og små. Ønsket var å gi barna glede, eierskap, tilhørighet og mulighet til uttrykke seg med å skape julestemning og gode opplevelser.

                                                 

I følge Rammeplanen for barnehagen skal barnehagen gi barna kjennskap til grunnleggende  verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon og blir kjent med religioner og livssyn som er representert i barnehagen. Sammen med barna har vi hatt samtaler der barna delte tanker og ønsker rundt høytidens feiring. Med dette har vi trukket inn fagområdet som "Etikk, religion og filosofi".

Vi ønsket å skape en god stemning som gir barna gode opplevelser i tiden frem mot julaften. Denne perioden har det skjedd mye spennende i barnehagen. Derfor var det viktig at barna også opplever denne tiden som godt balansert med harmoni og ro. Vi har hatt fine turer og vi har nytt dagene med snø. Det var gøy å ake, forme med snø og lage en snømann. 


Julestemningen startet når juleteateret kom til barnehagen. Det var stemningsfullt å se og høre kjente julesanger i skogen i barnehagen. Barna vugget til musikken og vinket til julenissen.


Gravemaskin i barnehagen! Det var så kult å følge med når gravemaskinen hadde lagt grunnarbeid for den nye lavvoen som vi skal bygge😍

Den 2. desember tok vi en tur sammen med loftet barna til skogen for å hogge et juletre som vi satt ute på tunet til barnehagen. 

Inne på avdelingen fikk ekornbarna sitt eget juletre. Barna var superivrige til å pynte det. For å skape en mestringsfølelse, eierskap og tilhørighet har barna vært med på å pynte og bygge opp stemningen på avdelingen. 

Barna fikk uttrykke seg gjennom å lage et maleri i vinduet...



På magisk vis dukket det opp et hus på avdelingen. Døren var låst men vi fikk titte inni gjennom et vindu... 
Det var mye glede og spenning blant barna. De delte inntrykk med hverandre, oss voksne på gruppen og inviterte foreldre og søsken for å vise det frem og titte inni... 
Det var stor uro i gruppen en dag nissen glemte å fyre i peisen slik at det var helt mørkt inni huset...😮😄 

Hver mandag hadde vi en felles adventsamling for hele barnehagen. Vi tente lys og sang sanger i et felleskap med de andre gruppene.

Vi koste oss med et juleverksted. Barna laget overraskelser til sine nære og strålte av glede og mestring når vi så på gavene og snakket om det💖.

Vi hadde flere fine turer og nøt frihetsfølelse ute i naturen. I arboretet fikk vi se at kulden satt sine spor og dammen var dekket av is. Vi undret oss over hva som skjer med salamandrene da... og hvor er de nå... 
Vi snakket om at salamandrene går på land og finner seg en trygg sted under en stein eller stubbe og overvintrer/går i dvale der.   
  
Barna studerte plakaten...

I arboretet var det mange fine trær som det var supergøy å leke mellom, sanse og holde rundt de... 


Barna delte en glede av å samle kreftene for å ta en skikkelig løperunde...

På vei tilbake til barnehagen delte barna inntrykkene med hverandre om at salamander sover nå... 
Julenissen var ikke der nå men kanskje vi møter han neste gang vi er i arboretet 😊... 

Gleden var stor når det endelig kom snø. Vi fortet oss for å gå ut og base i snøen.

Rett utenfor inngangen til ekornavdelingen hadde frosten laget et mønster på bakken som lignet på et vakkert maleri...

Vi fikk erfare at snøen er kram. En liten snøball kan bli til en diger snøball hvis vi ruller den på snøen, slik at barna ble inspirert til å lage en snømann.

Snømannen fikk støvler på beina, votter og en regnhatt. En kongle ble til nese og han fikk en bart også. Resten av konglene brukte barna til å pynte snømannen med.

Lucia dagen.
Vi pyntet oss med hvite klær og glitter og var klare til å gå i luciatog sammen med de andre barna.

Nissefest i barnehagen.
Sammen med alle barna og voksne i barnehagen har vi gått til arboretet for å møte julenissen.

Vi ropte på julenissen... så plutselig så vi han langt inni skogen!!!

Julenissen hadde gaver til alle barna.

Vi ønsket julenissen god jul og god tur videre😊

mandag 25. november 2024

Klargjøring av grønnsakshagen før vinteren


Rammeplan for barnehager sier blant annet at gjennom arbeid med nærmiljø og samfunn skal barnehagen bidra til at barna:

"utforsker ulike landskap, blir kjent med institusjoner og steder i nærmiljøet og lærer å orientere seg og ferdes trygt" (s. 56)

En av de viktigste institusjonene i nærmiljøet vårt er gården og andelsbruket. Vi legger nå nye planer for hvordan kjøkkenhagen vår er designet, slik at både barn og voksne skal få ENDA bedre opplevelser i hagen. I den forbindelse har vi nå revet vekk all barkduk og råtne bed-kanter, slik at hele hagen er klar til å pløyes maskinelt til våren. Vi vil da få blanke ark til å designe og skape nye bed. Ved vårens dugnad vil dere få sjans til å bidra til å bygge bedkanter, plantekasser og mer til=)!

Slik ser det ut nå. Bare noen bærbusker må flyttes før plogen kan vende jorden og skape bedre forhold for bedene våre!

Når vi rev opp duken der bark-gangene våre hadde vært myldret det heldigvis av liv! Og det er i de gamle gangene at de nye bedene skal lages. Forhåpentligvis er det enda mer næringsrik jord her, men siden den har blitt tråkket så mye på er den kompakt og må vendes. 



Underbarkduken fant vi også ut hvor brunsneglene gjemmer seg på vinteren! Hvem visste at de kunne grave seg ned i hull?

Og her er eggene deres. Ikke akkurat det vi vil ha i hagen, så disse tok vi med oss i søppelposen=) Her kunne vi også studere røttene til alt ugresset rundt bedene!


I fjor dro hønene på juleferie til Sæteren gård, men i år fikk vi høre at de skal bo her på Øverland. Kanskje er dette siste gang vi ser dem før våren, så vi forsikret oss om å si ordenlig hade bra=)!



søndag 24. november 2024

Mattelek i naturen med ekornbarna

Rammeplanen til barnehagen sier at gjennom "fagområdet "Antall, rom  og form" som handler om å oppdage, utforske og skape strukturer og hjelper barna til å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet. Barnehagen skal synliggjøre sammenhenger og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagligliv, i teknologi, natur, kunst og kultur og ved selv å være kreative og skapende. Arbeidet med fagområdet skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsning. Fagområdet  omfatter lekende og undersøkende arbeid med sammenligning, sortering, plassering, orientering, visualisering, former, mønster, tall, telling og måling".

På tur som vi kaller "revestien"... 
Matematikk er det vi møter i alle situasjoner i hverdagen vår. Men for å lære og være bevisst på det setter vi ord på det sammen med barna. Mattelek i naturen er et tema i november. Med små barns kroppslige væremåte i fokus undersøker vi rom og størrelse med hele kroppen.
 I skogen er det ulendt terreng med mange hinder som røtter til trærne, stubber, kvister og videre... Vi  øver oss på å orientere oss i terrenget for å unngå et fall. På en leken måte erfarer barna en problemløsning og øver på preposisjoner som rundt, over, under og videre...  

Vi sanser naturen... mosen i skogen dannet et vakkert grønt og mykt teppe. Vi kjente på det og med et nærmere blikk kunne vi se det fine mønsteret av mosen i en mini-plante verden...  

På tur fant barna en fuglekasse som lå på bakken. Det skapte mye nysgjerrighet blant barna slik at vi brukte god til til undersøke og sanse den på nærmere avstand... 
Den hadde en liten sirkel-form inngang. Barna reflekterte at det må være en kjøttmeis eller blåmeis som bodde i den, siden inngangen var så liten.



Barna utforsker med hele seg... under bladene lå det mange nøtter som var så morsomt å plukke opp og putte oppi lomma til dressen :)

En meitemark gjemte seg under bladene også. Barna ville gjerne kjenne på og bruke sansene for å undersøke... Se! meitemarken kan bli så lang... 
Etter at vi var ferdige med å utforske la vi meitemarken under bladene igjen, slik at barna lærer å vise omsorg og respekt for naturen.

Videre i skogen oppdaget barna en fuglekasse til i et tre. Den var rett ved uglekassen, slik at vi fikk sammenligne begge kassene. Inngangen til uglekassen var betydelig større. Den er sirkel-form. Barna har blitt gode på å gjenkjenne formen og stråler ut mestring på jakt etter den. 
Repetisjoner på det vi har sett, opplevd og utført gjennom samtaler og bilder skaper en læringsprosess hos barna. For å ivareta barnas interesser og deres medvirkningen hengte vi bildet av en ugle med en uglekasse og blåmeisen med sin kasse ved siden av i en faktisk størrelse på en temaveggen inne på avdelingen. 

Hva som skjer med et tre som faller ned og ligger på bakken over en lengre tid... 
Det blir myk og smuldrer opp...

Sklia i hinderløypa i barnehagen er alltid gøyal å leke på.
  Barna utforsker omgivelsene og utvikler forståelse for retning og avstand mellom ulike steder. Det å gå opp i skråningen og suse ned sklien kombinerer barna forskjellige erfaringer som bevegelse, fysisk aktivitet, kreativ tenking og matematiske erfaringer.

Hallo der oppe, jeg er nede... vi leker med begrepene...

Vi lekte i hinderløypa i skogen og brukte preposisjoner i leken. Jeg klarer ikke å holde rundt det tykke treet...

Se! det er lett å holde rundt dette treet...

Jeg kan gjemme meg bak et tre...  

Gi meg en liten pipp...
Fant deg😀!