torsdag 10. april 2025

Matuke med revegauper

Hei alle sammen!

I dette blogginnlegget vil vi gi dere et innblikk i matuka vår=) 

I rammeplan for barnehager står det blant annet:

"Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna:

  • får innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid." 
Og de ansatte skal:
  • legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna (s.50) "
Vi bruker matukene våre til å jobbe med disse punktene av rammeplanen. Når vi planla menyen tok vi utgangspunkt i mat fra hver verdensdel, slik at vi gjennom uka får et bredt utvalg av matvarer og smaker.

Vi lager all mat ute, på bål eller steketakke, og inkluderer barna i matlagingsprosessen. Noen tenner bål, andre kutter grønnsaker, og noen får være med å røre. Så rullerer vi litt fra dag til dag slik at alle får muligheten til å bidra=)

Grønnsakskutting er en viktig jobb! Her har vi begynt å kutte grønnsaker til svinewok fra verdensdelen Asia.



Det er nydelig å se bollene fylle seg opp av friske grønnsaker. Når vi kutter snakker vi om grønnsakenes opprinnelse, og kobler det til arbeidet vårt i kjøkkenhagen. Nå for tiden har vi begynt å så frø inne, som skal bli til de samme grønnsakene som vi lager mat av nå!

Steking av svin på stor bålpanne-panne! Her sprutet oljen litt for mye til at barna fikk bli med på denne oppgaven.


Finnes det et nydeligere mat-syn? Her er mat for alle sansene - et riktig farge-fyrverkeri.

Før hvert måltid minner vi på matreglene under matuka:
- Voksne velger hva som skal på tallerekenen, og barna bestemmer hva de vil putte i munnen
- Vi sier bare det høyt dersom det er noe vi liker. Feks: "Det var godt med brokkoli og gulrøtter". Dersom det er noe vi ikke liker lar vi det ligge, og tenker det stille i eget hode.


Denne dagen reiste vi til Afrika, for å lage Marrokansk lammegryte! Det var stor suksess ved høstens matuke, så vi måtte gjenta suksessen. Mange spennende ingredienser - blant annet granateple, tørket aprikos, og eple=)! Her kan dere finne oppskrift: https://meny.no/oppskrifter/Lam/marokkansk-lammegryte/


I år brukte vi fundamentet der den nye lavvoen skal bygges utenfor gjerdet mot arboretet. Da kunne vi trygt ha bålpanna forsvarlig iforhold til de andre som lekte inne i barnehagen og i skogen rundt.

Nam nam, god kok og masse friske urter.

Vi lukter på stjerneanis, som vi deretter la i gryta hele - for å gi smak. 

Bon appetitt!

Dette var bare en sniktitt inn på to av fem matukedager - men jeg håper dere får et inntrykk av hvordan vi har det og hvordan vi gjør det=) Det er utrolig hvor mye mer barna smaker på når de har vært med å lage det selv, og når de ser at vennene sine spiser det samme. De lærer å beherske skarpe kniver, om matens opprinnelse og prosess fra råvare til ferdig matrett. Alt i sammen i en utelivs- og natur-kontekst. Vi digger matuka!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar