Hei alle sammen!
I dette blogginnlegget vil vi gi dere et innblikk i matuka vår=)
I rammeplan for barnehager står det blant annet:
"Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna:
- får innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid."
Og de ansatte skal:
- legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna (s.50) "
Vi bruker matukene våre til å jobbe med disse punktene av rammeplanen. Når vi planla menyen tok vi utgangspunkt i mat fra hver verdensdel, slik at vi gjennom uka får et bredt utvalg av matvarer og smaker.
Vi lager all mat ute, på bål eller steketakke, og inkluderer barna i matlagingsprosessen. Noen tenner bål, andre kutter grønnsaker, og noen får være med å røre. Så rullerer vi litt fra dag til dag slik at alle får muligheten til å bidra=)
![]() |
Grønnsakskutting er en viktig jobb! Her har vi begynt å kutte grønnsaker til svinewok fra verdensdelen Asia. |
![]() |
Steking av svin på stor bålpanne-panne! Her sprutet oljen litt for mye til at barna fikk bli med på denne oppgaven. |
![]() |
Finnes det et nydeligere mat-syn? Her er mat for alle sansene - et riktig farge-fyrverkeri. |
![]() |
I år brukte vi fundamentet der den nye lavvoen skal bygges utenfor gjerdet mot arboretet. Da kunne vi trygt ha bålpanna forsvarlig iforhold til de andre som lekte inne i barnehagen og i skogen rundt. |
![]() |
Nam nam, god kok og masse friske urter. |
![]() |
Vi lukter på stjerneanis, som vi deretter la i gryta hele - for å gi smak. |
![]() |
Bon appetitt! |
Dette var bare en sniktitt inn på to av fem matukedager - men jeg håper dere får et inntrykk av hvordan vi har det og hvordan vi gjør det=) Det er utrolig hvor mye mer barna smaker på når de har vært med å lage det selv, og når de ser at vennene sine spiser det samme. De lærer å beherske skarpe kniver, om matens opprinnelse og prosess fra råvare til ferdig matrett. Alt i sammen i en utelivs- og natur-kontekst. Vi digger matuka!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar