lørdag 26. april 2025

Harebarna

Harebarna er glad  i å være i bevegelse og liker motoriske utfordringer. Dette får de øvd mye på i løpet av utetiden i barnehagen. De bruker hele kroppen ved å klatre, henge etter armene, balansere, krype over, under og gjennom.  



Vi prøver først å holde fast i tauet med hendene, så tar vi ett ben opp og til slutt det andre. Så får vi mestringsfølelse over å ha klatret opp i tauet. 



Vi leker bukkene bruse over broen. Den voksne forteller mens barna går over broen. Her hører vi matematiske begreper som minste, mellomste, største, over, under og tallet 3. 

Barna har hørt eventyret mange ganger og kjenner det godt. Derfor er dette en lek som alle har kunnskap om og kan være med på. 



I edderkoppnettet kryper vi over og under. Vi må løfte bena høyt eller krype ned på magen. 

Vi klatrer inn og ut av båten over kanten. Her tar vi oss ofte en liten sang om å sitte i båt og fiske. " ro ro til fiskeskjær", "ro ro din båt" og "her sitter vi og ror" 







torsdag 10. april 2025

Matuke med revegauper

Hei alle sammen!

I dette blogginnlegget vil vi gi dere et innblikk i matuka vår=) 

I rammeplan for barnehager står det blant annet:

"Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna:

  • får innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid." 
Og de ansatte skal:
  • legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna (s.50) "
Vi bruker matukene våre til å jobbe med disse punktene av rammeplanen. Når vi planla menyen tok vi utgangspunkt i mat fra hver verdensdel, slik at vi gjennom uka får et bredt utvalg av matvarer og smaker.

Vi lager all mat ute, på bål eller steketakke, og inkluderer barna i matlagingsprosessen. Noen tenner bål, andre kutter grønnsaker, og noen får være med å røre. Så rullerer vi litt fra dag til dag slik at alle får muligheten til å bidra=)

Grønnsakskutting er en viktig jobb! Her har vi begynt å kutte grønnsaker til svinewok fra verdensdelen Asia.



Det er nydelig å se bollene fylle seg opp av friske grønnsaker. Når vi kutter snakker vi om grønnsakenes opprinnelse, og kobler det til arbeidet vårt i kjøkkenhagen. Nå for tiden har vi begynt å så frø inne, som skal bli til de samme grønnsakene som vi lager mat av nå!

Steking av svin på stor bålpanne-panne! Her sprutet oljen litt for mye til at barna fikk bli med på denne oppgaven.


Finnes det et nydeligere mat-syn? Her er mat for alle sansene - et riktig farge-fyrverkeri.

Før hvert måltid minner vi på matreglene under matuka:
- Voksne velger hva som skal på tallerekenen, og barna bestemmer hva de vil putte i munnen
- Vi sier bare det høyt dersom det er noe vi liker. Feks: "Det var godt med brokkoli og gulrøtter". Dersom det er noe vi ikke liker lar vi det ligge, og tenker det stille i eget hode.


Denne dagen reiste vi til Afrika, for å lage Marrokansk lammegryte! Det var stor suksess ved høstens matuke, så vi måtte gjenta suksessen. Mange spennende ingredienser - blant annet granateple, tørket aprikos, og eple=)! Her kan dere finne oppskrift: https://meny.no/oppskrifter/Lam/marokkansk-lammegryte/


I år brukte vi fundamentet der den nye lavvoen skal bygges utenfor gjerdet mot arboretet. Da kunne vi trygt ha bålpanna forsvarlig iforhold til de andre som lekte inne i barnehagen og i skogen rundt.

Nam nam, god kok og masse friske urter.

Vi lukter på stjerneanis, som vi deretter la i gryta hele - for å gi smak. 

Bon appetitt!

Dette var bare en sniktitt inn på to av fem matukedager - men jeg håper dere får et inntrykk av hvordan vi har det og hvordan vi gjør det=) Det er utrolig hvor mye mer barna smaker på når de har vært med å lage det selv, og når de ser at vennene sine spiser det samme. De lærer å beherske skarpe kniver, om matens opprinnelse og prosess fra råvare til ferdig matrett. Alt i sammen i en utelivs- og natur-kontekst. Vi digger matuka!

søndag 6. april 2025

Vårtegn i bjørnegruppa

  

  Det er en spennende tid hvor snøen blir borte og ting skjer i naturen. Vi har oppmerksomme barn, som finner skatter, spor og nyter våren. Vi har også vært mye på Gaupeplassen denne fine våren, hvor solen har gitt oss mye deilig vær og en tidlig vår.  Her kommer noen bilder

Vi kutter grønnsakene som vi sak ha i pastasausen 

Å være med på matlaging, se at det koker på bålet,
og sitte ute rundt bålet å spise.
Det er lykke og bidrar til vårt motto:
"Naturglade barn året rundt"

For en skatt og glede.
 Årets føste blåveis

Hvor på dyret hører denne benbiten til?
Birk var sikker. Det er halsen

Vi er blitt gode på tall.
Nå kan vi sitte i skogen å spille "Vri åtter "og "Krig"

Se en sommerfugl. 

Å beherske hammer er en kunst.
Hvor lengre ned på hammeren man holder,
hvor mer kraft får man i slaget.

Å følge med på når maisen popper er spennende. 















torsdag 3. april 2025

Ut på tur!

Vi koser oss på tur i skogen! 

Personalet skal:
-Legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring 
-Gi barna tid og anledning til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer på problemstillinger, og til å delta i samtaler om det de har erfart og opplevd

Vi bruker ofte tid i etterkant av turen til å undre og samtale rundt hva vi har oppdaget. 
Det ble mange gode samtaler både på turen og i etterkant. Barna var særlig opptatt av fuglekassene og hva som befant seg inni der. Vi snakket også mye om vårtegn og hva som var annerledes etter at snøen hadde smeltet



Endelig er det vår! Det betyr letter bekledning og mye spennende å oppdage i skogen. Vi gikk helt til gapahuken. På veien oppdaget vi mange fuglekasser i forskjellige størrelser. En til småfugler og en til uglen.