fredag 8. april 2022

Vårlek med ekorngruppen

 

Med våren skjer det spennende forandringer i naturen, noe som gir et perfekt utgangspunkt for små barns utforsking og lek. Ved å leke i naturen etterhvert som den forandrer seg blir barna kjent med hvordan det vi har rundt oss forandrer seg gjennom året. Sammen opplever de hva som skjer når isen smelter, hvordan vanndammen kan endre seg bare fra morgen til ettermiddag, hvordan vi kan få vannet til å renne, og hva som kan være oppå vannet og flyte, og hva som faller gjennom vannet og synker. Rammeplan for barnehager sier at barnehagen skal legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring. Ved å bruke sansene, leke i og "gjøre verden" i uteleken blir dette en naturlig del av vår hverdag. 


Med all isen som skulle smelte ble dette til masse spennende vann som vi kunne leke i og utforske. 



Og med litt såpe i vannet ble det ekstra spennende! Barna undersøkte hva som skjedde med vannet når det fikk såpe i seg, hvordan det brune vannet ble plutselig hvitt på toppen, og hvordan boblene ble flere når de rørte og plasket i vannet. 
Og med mildere vær ble også sanden mykere, så nå kunne vi grave i den igjen!  Ved å prøve seg frem erfarer barna hvordan det kan være forskjell på sanden som er i kantene av sandkassen, og den sanden som er i midten, hvor det fortsatt var litt hardt å grave. 



Vi er på oppdagelsestur i nærområdet. På vår vei er det mye spennende å undersøke, og barna forteller gjerne oss andre om de finner noe som er verdt å se nærmere på.


Her fant vi et blad med noen maur som krøp på bladet! Med små barns naturlige nysgjerrighet undersøker de det de finner på sin vei. 
Denne pinnen hadde maur på seg også! 

Her fant vi et tre som hadde mistet mye av barken sin, og resten av barken var veldig løs. Dette måtte undersøkes. Ved å kjenne på hvordan barken kjennes ut i hånden, om den er myk eller hard, glatt eller ru, får barna førstehåndserfaring med naturen i nærmiljøet vårt.
Kjenn på disse barnålene! Hvordan kjennes de ut i hånden? Er de myke eller stikkete?

Og her fant vi et sikkert vårtegn, nemlig blåveisen, som tittet frem mellom bladene. Ser dere den der nede? 















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar