onsdag 11. oktober 2023

Bjørnegruppa oppdager naturens mangfold

I Rammeplan for barnehager står det blant annet:
"Barna skal få naturopplevelser og bli kjent med naturens mangfold, og barnehagen skal bidra til at barna opplever tilhørighet til naturen"(s. 11).

Dette er et oppdrag vi i Øverland barnehage tar svært alvorlig, og forsøker å maksimere hver gang vi har muligheten. I dette innlegget vil vi vise fram noen av artene og naturmangfoldet vi møter på turene vi er så heldige å dra på i det fantastiske nærområdet vårt.

De artene vi ikke vet hva heter klarer vi som oftest å identifisere ved hjelp av appene "Artsorakel" og "PlantNet".


Valnøtt fra andelsbruket. Vi får lov til å plukke noen nøtter som har falt ned fra trærne. Barna kom selv på hvordan vi kunne knuse dem for å få smakt på selve nøtten inni: knuse dem med tunge steiner mot hard steintrapp. Som regel knuste de i mange biter, men her klarte vi å lage et helt eksemplar. Vi snakket om hva den ser ut som: en hjerne. Og at det faktisk er bra for hjernen vår å spise valnøtter, fordi de har så mye B-vitamin!


På en av de store steinene ved inngangen til parkeringsplassen finner vi MASSE fossiler.
Flere titalls organismer er fanget i steinen, og gir oss et innblikk i tidligere tider. Fossilene kommer fra Kambirum (ca 500 millioner år siden), da Oslo-området lå under vann i et grunt hav. På denne tiden var det en yrende oppblomstring av liv, som gjerne hadde et mineralisert skall, som igjen gjorde dem egnet for å bli fossiler. Vi finner ulike koraller, og andre marine organismer.


Alpespolebusk. Dette treet finner vi i arboretet. Det er ikke opprinnelig en norsk art, men fruktene er så fine at de måtte med! De er dessverre ikke spiselige, men veldig morsomme å leke med og undersøke for barna. 


På høsten får Alpesolebusken fantastiske farger, og lyser opp selv en grå septemberdag.


En dag på tur i retning pilegrimsleden fant vi disse to brunsneglene. Vi tok dem på fersk gjerning i å formere seg, men det brydde de seg ikke noe om. Det hvite i midten er sneglens kjønnsorgan, og siden alle brunsnegler både er han OG hun, blir begge sneglene befruktet samtidig, og kommer til å legge egg.  Fascinerende får både store og små, og ganske symmetrisk visuelt også!


Elgebæsj. Det er alltid gøy for barna å finne sportegn av dyr, og spesielt skogens konge! Noen av barna har sett elg, enten på tur i barnehagen eller andre steder - mens andre fortsatt ikke har sett elg og er veldig gira på dette! På tur langs pilegrimsleden tok vi en avstikker og fant en lysning i skogen vi kalte "Elge-bjørne-plassen", siden det var elgbæsj der, men det var bjørnegruppa som oppdaget den. 


Denne soppen fanget noen av barnas oppmerksomhet når vi var på Elge-bjørne-plassen. En utrolig sterk blålilla farge! Og slik det ofte er passer navnet: Ametystsopp.  Steinen Amethyst er en lilla variant av kvarts, og er en edelstein ofte brukt i smykker. Den har vi ikke funnet ennå - men vi er godt fornøyd med den fine Ametystsoppen vi=) Barna får ikke plukke sopp vi ikke er helt helt sikre på (kantarell, piggsopp, steinsopp), men vi følger barnas initiativ og interesse, og finner ofte ut av hva soppene heter.


En dag i arboret fanget vi dette vanninsektet . Den var midt i skifte av ytre skall,  og vi kunne derfor se både det nye og det gamle, og hvordan den presset seg ut. Sannsynligvis er det en ryggsvømmer, som slik navnet antyder svømmer på ryggen med magen og øynene opp. Når den går opp på land snur den seg rundt med magen ned. De er veldig morsomme å se på når de svømmer, og ganske enkle for barna å fange i hovene i salamanderdammen.


Disse soppene vekket et barns interesse. "Se, det ser ut som istapper omvendt vei"! Vi brukte "artsorakel"-appen, og fant ut at det er en type korallsopp. De fleste artene er giftige, men veldig kule å se på! Det fikk oss til å starte en samtale om koraller, korallrev, oppdrag Nemo, og mye mer fra havets verden=)


Myk kråkefot er en morsom liten plante som barna liker godt. Den er deilig å ta på, og ser fin ut. Noen ganger er det mer enn nok!

Dette er bare en brøkdel av de artene vi undersøker og blir kjent med på turene våre i nærmiljøet. Vi er virkelig heldige. 



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar