tirsdag 20. februar 2024

Vinterstemning på bjørnegruppa

I Rammeplan for barnehager(2017) står det blant annet:

"Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider"

I denne blogposten vil jeg vise noen av de erfaringene barna i Øverland barnehage får i løpet av vinteren.


En nydelig morgen, med soloppgang og nysnø. Hva mer kan man ønske seg? På slike dager setter vi planlagte aktiviteter til side og tenker heller: "Hva slags aktiviteter kan denne dagen tilby oss, akkurat her og nå?"


På dager med nysnø kan svaret på det spørsmålet være: "I dag er det perfekt med utforskning av nye bakker i arboretet!"


Og vipps, står det ikke en elg der oppe på åskammen og titter ned på oss? Sporene så vi i snøen foran oss på stien. Bare minutter før oss hadde de gått der VI går nå! (Den er godt kamuflert, og et stykke unna. 10 poeng til den som ser elgen på bildet!)


Et blankt lerret å lage linjer med snøsurfebrettet i!


Å gå under "broer" av greiner og snø er en estetisk opplevelse. Stillheten og de små lydene i skogen er også helt spesielt på dager med nysnø.



På ski ned stien - en utfordring av motorikk og balanse! Men går man på tryne er det ihvertfall mykt å lande, og det er alltid noen voksne tilgjengelig som kan hjelpe til å fjerne snø fra nakker, fjes og inni hanskene!



Elgespor på vei ned til golfbanen. Det er vakre symmetriske former på sporene, som barna blir veldig tiltrukket av.


Vi måler fotavtrykk og håndavtrykk. Vi ble enige om at elgen nok er større enn oss, og at det er en blanding av spennende, gøy og skummelt å tenke på hvor stor den er og om vi møter den.


Her er et bilde fra en annen dag i arboretet. Her har elgen ligget å sovet, og bæsjet. Hver gang vi finner en elge-seng ser vi at det er gulbrunt der elgen har ligget. Det virker som den farger av. Hva kommer dette av montro? Er den skitten og trenger seg en dusj?



Vi trenger ikke gå på tur for å ha morsomme, sosiale og mage-kilende opplevelser. Å lage ake-tog er alltid populært, og krever både samarbeid og ferdigheter for å bli vellykket. Det må ofte forhandlinger til for å finne ut hvilken posisjon man skal ha i toget. Dette er en god anledning for oss voksne til å observere dynamikken mellom barna og eventuelt veilede der det trengs. 


"Ski-mobilen" er en original oppfinnelse av Rolanda, og blir flittig brukt, også i humpeløypa! Blandingen av fart og lite kontroll skaper kiling i magen og store smil=)!


Til slutt noen stemningsbilder som viser hvor fint vi har det i nærmiljøet vårt. Tenk at barna får oppleve dette i hverdagen!


Takk som får lov å jobbe i Øverland med flotte barn og ansatte, tett på natur og dyreliv.












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar