torsdag 5. september 2024

Grønnsakshagen med Revegaupene

I Rammeplan for barnehager (2017) står det blant annet:

Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna:
  • får innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid. (s.50)
Når det gjelder dette punktet tror jeg det er få andre barnehager som har like gode forutsetninger som Øverland=)! Vi har fast turdag hver uke til grønnsakshagen, og barna får ta del i hele prosessen fra frø inne til ferdige frukter, bær, urter og grønnsaker.

I drivhuset vokser varmekjære vekster som paprika, tomat og agurk. Her får barna kun lov til å være sammen med en voksen - hvis ikke er det for mange fristelser som venter! Her ser vi på paprikaene som har blitt modne over sommeren.

Og de ligner ikke på de i butikken! Våre er lilla, oransje og grønne, med helt andre former enn vi er vant til.


Vi åpner, og ser i fellesskap. Hva er de små hvite greiene i midten der? FRØ ja! Som kan bli til nye paprikaplanter.

Vi deler oss i grupper fra start, og noen går til hønene og hanene. Fem av dem var egg som klekket i barnehagen vår i våres, og nå har de blitt ganske store!

I år var vi uheldige, da noen hadde tatt opp potetene våre. Heldigvis får vi plukke poteter fra andelsbrukets potetåker. De skal lagret kjølig og mørkt fram til suppedagen. Da skal dere få smake!


Noen bed er det fritt fram å grave i - andre ikke. Det er ikke bare bare å holde oversikt over.


Ved første besøk til hagen var alle tomatene helt grønne. Nå er de gule og oransje! Å observere forandringene fra uke til uke er fascinerende. Vi snakker om hva plantene trenger: sol, vann, og jord.


Smaksprøver må vi selvfølgelig ha. Hvilken farge vil DU ha på paprikaen din? Og hvordan smaker den? Søtt, surt, salt?


Det må vannes og vannes i drivhuset. Slik er det bare. Hvorfor mon tro? 

Når barna graver i jorda finner de heldigvis ofte meitemark, som er et godt tegn! Her får en meitemark nytt hjem i nærheten av gulerøttene, så de kanskje kan bli enda større og bedre!








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar