mandag 9. april 2018

Ekornbarnas lek med vann

Nå som våren begynner å vise seg, følger det med forandringer i naturen. Snøen er i gang med å smelte, og dette gir oss masse gøyalt vann som vi kan leke med og utforske. På regnværsdager som vi har hatt noen av i det siste blir det spennende vanndammer hvor vi kan plaske, sprute, helle og kjøre båter. Gjennom lek og samspill erfarer de naturens forandringer om våren. Kom å se her! Det er vann på bakken! Barna oppdaget vannet straks vi hadde kommet ut, og undersøkte ved å kjenne på vannet med hendene, gå oppi det, plaske med føttene og se at vannet spruter. Her kommer den karakteristiske småbarnsleken til syne, ved at et barn starter med å plaske i vannet, ser bort på en venn og på denne måten inviterer den andre med, og leken er i gang. Slik oppleves mange frydefulle øyeblikk.
Barna bruker kroppen og sansene til å erfare naturen og det som skjer ute. Snøen har blitt myk og er lett å grave i, og når vi blander snø og vann blir det en fin grøt.Vi undersøkte vannet ved å kjøre biler og båter i vannet, bruke spade å få vann oppi bøtter og helle det ut igjen. Barna fant ulike ting som båter og kjeler som fungerte som øse. Ved å putte dem nedi dammen ble de fylt med vann, og når de ble snudd opp ned ble det en fin liten foss med vann som rant ned igjen i dammen. Her prøves vannets egenskaper  ut i leken, og barna erfarer hva som skjer når de graver, heller og spruter.


Her hadde det smeltet en liten elv. Når vi helte vann i elven, rant det nedover og ut i dammen.

Den store husken er fin å være mange på, og med sang til leken skapes en felles verden. Gjennom slik sosial erfaring skapes gode relasjoner mellom barna, de får et felles "vi".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar