tirsdag 6. desember 2022

Tur til Pilegrimshytta og utforskning av elementet "ILD" på Gaupegruppa

En dag tidlig i november viste været seg plutselig fra sin beste side, og vi pakket sekken og dro til skogs for en full dag i naturen! Bli med på tur!


For en gangs skyld hadde vi på vester og holdt hender på tur! Vi skulle nemlig øve oss til den store "naturhistoriskmuseums-turen" påfølgende uke!


På veien fant vi et avbrukket tre, og oppi stubben(som var 2 meter høy), lå det et reir! Jeg tok bilde med telefonen, og fikk vist alle barna. Kanskje var det en av "deres" fugler, som har bodd her før?


De hule trærne er alltid populære. Og store trestokker må alltid klatres og sittes på. Sånn er det med den saken!


En sekstenprikket marihøne hadde ennå ikke gått i dvale for vinteren, og fikk leke seg på en gul og fin barnedress=)En grønn edderkopp var også i full aktivitet!


Gjemsel. Hva skjer her? Har ikke Marius sett Janina og barnet som står inni treet!?


Og "stiv heks" sto også på lekemenyen. Perfekt område rundt "pilegrimshytta"!


Denne uka hadde vi elementet "ILD" som tema. Da passet det bra å lage et bål. Men først måtte opptenningsved spikkes - og det fikk selvfølgelig barna bli med på.


Når flisen var spikket fikk barna være med å stable et "kapla-bål", eller "pagode-bål" som det egentlig kalles. Oppi der stappa vi opptenningsflisen, og juksa litt denne gangen med en tennbrikett. Vi snakket om hva bål trengte for å ta fyr og brenne. Luft, brennbart materiale, og varme(for å ta fyr)!Etter maten fikk alle barna en oppgave: Å finne noe rundt bålplassen som de kunne prøve å legge på bålet, for å se hva som skjer. Brenner det? Brenner ikke? Brenner etterhvert?
Disse tistlene brant ikke særlig godt i starten - men ulmet etterhvert.
Tistel nesten ulmet bort!


Et gresstrå fikk også prøvd seg. Det krøllet seg sammen og ble sort uten å ta skikkelig fyr.

Hva med en våt trebit?


Trevbit, blad, og pinne i skjønn harmoni. Bladet tok etterhvert fyr, det gjorde pinnen og. Men den våte trebiten bare lå der og dampet og ble svart!


Dette satte i gang refleksjoner rundt hva som brenner og ikke, og hva som skjer når noe vått materiale ligger på bålet lenge, og til slutt begynner å brenne.

Takk for en fin tur, masse god lek, og spennende utforsking av ildens egenskaper!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar