mandag 1. mai 2023

Overnattingstur og orrhaneleik ved Brunkollen med Bjørnebarna

De eldste Bjørnebarna i barnehagen var klare for deres andre overnattingstur. Denne gangen skulle vi sove ute under en tarp ved Brunkollen i Bærumsmarka! Dette er en lang og fin tradisjon i barnehagen. Målet for turen er at førskolebarna får en naturopplevelse med orrhaneleik og ikke minst mestring. Etter de praktiske og mentale forberedelser var vi veldig klare til å oppleve det sammen.

I hverdagen på Bjørnegruppen legger vi stor vekt på at barna får bli med på prosessen og sosialt inkludering. Vi har fokus på en dialog og undrende samtaler med åpne spørsmål om barnas interesser. Gjennom å ta barnas perspektiv får barna en stor medvirkningskraft og inkluderende sosialt samspill mellom voksne og barn. 

Rammeplanen for barnehager sier: "Alle barn skal få erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen. Barnehagen skal være bevisst på barnas ulike uttrykksformer og tilrettelegge for medvirkning på måter som er tilpasset barnas alder, erfaringer, individuelle forutsetninger og behov." 

Vi parkerte ved Muren. Med en tursekk på ryggen, godt humør og spenning i lufta hadde vi ca. 2. km med stigene terreng foran oss.    

Sekkene våre var betydelig tyngre enn vi pleier å ha på tur i barnehagen. For å holde motet oppe hadde vi en del pauser.  

Mens svelene stektes brukte barna ventetid på utforskning og lek i skogen.

På vei oppover ble vi møtt av mange bekker i skogen. Hver hinder for vannet dannet et lite vannfall. Det engasjerte barna. Et av slike fall fikk navnet - "Koseligfoss". Det er var så koselig her, jeg vil kalle det for "Koseligfoss"-  sa barnet :)... 
Et annet vannfall ble kalt for "Glitrefoss", fordi det glitret i vannet. Den tredje fikk navnet - "Kjærlighetsfoss". Begrunnelsen var at to bekker som rant hver for seg møt sammen i et vannfall slik at det dannet en større bekk. Barna syntes var et symbol for et kjærlighet :) ...  
I dette tilfelle ble det tatt barnas perspektiv gjennom å fange deres signaler om deres interesser som fulgte med et sosialt samspill videre, detter er barnas medvirkning. 
En pause underveis, det er 700 meter igjen... 

Fremme!
 Vi ble møt av en fantastisk utsikt. I postkassen fant barna en turbok. Det var stas å skrive navnet sitt i den:)...

En kreativ gjeng! Her grilles det marshmellows på et bål:)
 
Etter middagsmat var det helt fantastisk å oppleve naturen i de forskjellige nyanser og leke i skumringen på Brunkollen. Senere på kvelden kom de første lysene ned i dalen, det gjorde inntrykk på barna.

Noen hundre meter i skogen ved en myr laget vi en camp der vi skulle sove. Myra var kjent for orrhaneleik. Vi hadde et håp om å oppleve det. Når det begynte å mørkne listet vi oss så stille som vi klarte frem til soveposene våre.  

Bjørnebarna strålte ut mestring og stolthet når de våknet opp på morgenen :). Dessverre, hadde fuglene flyttet bort til en annen myr, men det lot ikke påvirke den gode følelsen av å våkne ute i naturen. Barna koste seg i soveposene sine og brukte god tid til å dele inntrykk med hverandre og de voksne ... 
Barna syntes det var så gøy å overnatte ute at de hadde lyst til å gjøre det igjen eller ta med foreldrene deres med på en slik opplevelse. 
 
Vi koste oss med deilig frokost og etter en natt ute smakte den ekstra godt.

På vei hjem...  
Det var gøy å oppleve dette sammen, vi nøt selskapet, omgivelsene og brukte god til til å nytte hvert øyeblikk :)...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar