tirsdag 30. mai 2023

Insekter, smådyr og småkryp med gaupegruppen om våren

 En lang og deilig vår ligger bak oss, og vi trer nå snart inn i sommermånedene. Her kommer noen tilbakeblikk til naturopplevelser vi på Gaupegruppa har opplevd, og vår nærkontakt med alt som kravler og kryr både til vanns og til lands. 

Vi fokuserer på å legge til rette for nysgjerrighet og utforskning av naturen sammen med barna. Derfor er alltid ulike bestemmelsesnøkler, forstørrelsesglass, og naturbøker med i tursekken.

De voksne er aktivt deltakende og nysgjerrige sammen med barna, noe som smitter over på de barna som i utgangspunktet ikke var så interesserte.


På vei ut av reveporten møtte vi denne lille krabaten. En stålorm. Men visste du at stålormen ikke er en slange, men en benløs øgle? Den er helt ufarlig for mennesker, men veldig morsom og spennende for barna å undersøke!



Denne billen fant vi ikke ut hva het, men den dukket opp i barkehaugen ved grønnsakshagen, og ble veldig populær blant barna! Vi reflekterte rundt livet til billen, og hvordan den hadde blitt så stor (det er en voksenhånd på bildet).


Hoggormen er spennende, men best på avstand! Barna blir fortalt at de aldri skal gå nær slanger, og alltid si ifra til voksne dersom de ser en.


I arboretet er vi så heldige å ha en perfekt dam for utforsking av vannlevende insekter og salamandere. Hover og gjennomsiktige kar bærer vi med oss fra barnehagen, og starter jakten!
Å "jakte" med hov innebærer både frustrasjon, venting, skuffelser, og store gleder. 


Hva for noe spennende venter i denne fangsten montro? 


Denne vannkalven var skikkelig stor og feit! Med forstørrelsesglasset over boksen kunne vi studere den enda nærmere.


Noen av barna begynner å få god oversikt over de ulike insektstypene, og peker og forklarer for de andre som er nysgjerrige. 
Ofte kan barna mer enn de voksne! Og gjett om det føles bra for barna når rollene byttes på det viset=)



Buksvømmere er kjente gjengangere for oss. De svømmer med buken ned, imotsetning med slektningen ryggsvømmer, som svømmer med buken oppover. 




Hva er vell bedre enn å ha en marihøne kravlende rundt på hånda?


I bestemmelsesnøkkelen for marihøner kan barna selv finne ut hvilken type marihøne de har fanget. Her må de bruke mønstergjenkjennelse og eliminere arter etter farge, prikketype og antall. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar