søndag 10. mars 2024

Fuglelivet fasinerer barna på ekorngruppen

Rammeplanen for barnehager sier: " Barna skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Alle barn skal få innflytelse på det som skjer i barnehagen. Barnehagen skal være bevisst på barnas uttrykksformer og tilrettelegge for medvirkning på måter som er tilpasset barnas alder, erfaringer, individuelle forutsetninger og behov".    

"Fuglekafeen" er et fantastisk fint turmål for ekornbarna. Ungene viser mye glede for å gå på tur og samler seg ved porten. Fuglelivet skaper mye inntrykk, nysgjerrighet, spenning og glede blant ekornbarna. Barna blir fasinert av fuglene som flyr fra et tre til det andre, og plutselig forsvinner høyt opp i lufta. De peker på fuglene og så på øre. Det er et tegn (tegn til tale) for at de hører en fuglelyd. Med et uttrykksfull blikk sanser barna naturen rundt seg.

"Kafeen" er åpen for flere dyr i området. Det skapte mye glede å se på et ekorn som balanserte mellom et tre og en fuglemater for å få tak i maten. Når vi fant rådyrbæsj der på plassen, skapte det mye nysgjerrighet blant barna. For å ta vare på barnas opplevelser hengte vi bilder av rådyr og rådyrbæsj på avdelingen. Det skapte samtaler om opplevelser og erfaringer, som barna delte med hverandre, oss voksne og foreldre på hver sin uttrykksmåte. 
 Tenk å oppleve naturen fra så nært :)!

Etter at barna ble godt kjent med plassen, tør de å utforske den enda mer.

For å trygge barnas interesser og gi nye impulser og kunnskap fant vi frem fuglemat. Vi undret oss over hva fuglene spiser. Vi brukte sansene for å kjenne, lukte og vi så at det var frø i maisbollene. Barna fylte en fuglemater med det.   

Fuglemateren hengte vi opp utenfor et vindu på avdelingen, for å gi barna en mulighet til å observere fuglene på nært hold.  
Dette var veldig interessant! Nå gjenstår det bare å vente og se til fuglene oppdager det... 

På veggen ved vinduet hengte vi opp bilder av fuglene som vi møter i nærmiljøet vårt. 

Se! Kan jeg ta på den...  


Vi styrker barnas digitale kompetanse. En fugleapp gir en unik mulighet til å se og lytte til fuglene som ellers er så raske til å fly av gårde... Vi hørte at kjøttmeisen hadde en morsom sang, slik at vi klarte å herme etter den.

På vei tilbake til barnehagen er det gøy å ta en spurt. Barna tar løperunder og springer i armene fra den ene voksne til den andre som sitter nede på bakken og tar i mot:).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar