onsdag 15. mai 2019

Vår økologiske grønnsakshage - Revegruppen

Revegruppen har startet med hageforberedelser i februar. Den gangen sådde vi tomatfrø. Tomatplantene har vokst seg store og fine i vinduskarmen, og bærer tre små tomater allerede. Barna har fulgt hele prosessen fra frø til fullvokst plante. Gjennomsiktige selvvanningskopper har vært perfekte til å se de lange røttene, som strakte seg etter vann. Barna passet godt på vekstene og fylte på mer vann, når det trengtes. Etter påskeferien hadde vi oppstart med forberedelser i grønnsakshagen. Det var kjempekoselig å være tilbake i hagen igjen og barna storkoste seg der. Det å være der vekket mange gode minner hos barna. Vi mimret om de gode markjordbærene vi spiste i hagen. Mens vi vendte jorden i drivhuset kom barna med gode samtaler, noen sa "jeg har så lyst på de tomatene som vi plukket i drivhuset i fjor". Jordbruk er ganske mye tungt fysisk arbeid, men det er så verdt det. Sammen med barna opplever vi masse glede, undring, nysgjerrighet og læring. Her jobber vi tverrfaglig og er med på å bygge bærekraftig framtid. Barna får mange muligheter til nærkontakt med småkryp både oppleve og sanse de. Og sammen lærer vi om deres enorme betydning for naturen.
   
 
Det er kult å se hele planten fra røtter til frukt:).
 
De første tomatene i år.
 
Siden jorden i grønnsakshagen er litt tung, det er litt leirete der, sår vi ganske mange grønnsaker inne først, og planter ut etterpå. Det gjør plantene mer robuste, slik at de tåler mer.
Her sår barna mais. 
 
 
Mais har begynt å spire. Barna liker å titte på de.
 
Barna har blitt så dyktige at de nesten ikke trenger voksenhjelp. Her sådde vi agurkfrø. I fjor sparte vi en agurk fra grønnsakshagen. Vi modnet den, slik at vi fikk frøene til bruk i år. Rammeplanen sier "Barna skal lære å ta være på seg selv, hverandre og naturen. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn".    
 
Agurk ser slik ut nå.
 
 Småkrypjakt. Det hjelper med gode hageredskapene. En rolig atmosfære i hagen gir ofte et grunnlag for gode samtaler hos barna.   
 
Barna er med på å vende i jorden og smuldre opp store jordklumper. 
 
 Under bakken er det masse spennende liv, som er ikke så lett til oppdage før man begynner å grave ned i jorda. Vi fant en sommerfugllarve. Revene lurte på om det var den lille larven "Aldrimett".   
 For et funn! Dette er et skjelett til larven. 
 
 I drivhuset oppdaget vi en edderkopp som bærte på et egg.
 
Revene hadde det kjempegøy med en jordløper. Barna syntes det var morsomt når billen kilte på håndflaten, slik at flere hadde lyst til å prøve å holde den.   
 
 Barna ble så fasinerte av jordbillen at vi måtte legge den opp i en bøtte for å kunne observere og studere den. Når barna hadde sett nok, slapp vi den fri.
 
 Revene har vært på med å snekre rammer til jordbærbedene.
 
 Noen av barna synes det er spennende å utforske jordbruksmaskiner.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar