fredag 21. juni 2019

Grønnsakshagen - Rever

Barna har fått et kjempefint forhold til grønnsakshagen. De gleder seg hver gang, når de hører at vi skal dit. Det har blitt et viktig tursted for Revene. Barna viser glede og lyst til å hjelpe med arbeidet i hagen. Her er det rom for en hyggelig prat i en rolig atmosfære eller god plass til en lek i full fart. I grønnsakshagen jobber vi tverrfaglig. Barna har fått erfaring og kunnskaper om småkryp, vekster og deres gjensidige avhengighet og betydning for bærekraftig fremtid. Barna får førstehåndserfaring ved bruk av sansene i hagen og naturen generelt. 

Det skaper enorm interesse og barna undrer seg over alle småkryp som bor både over og under jorden, og deres levemåte gjør at vi kan dyrke mat på en naturlig måte. Under ukens tema om småkryp har vi funnet ut at meitemarken har fem små hjerter :o! FANTASTISK!

 Vi samarbeider med å luke bort ugresset. 

I drivhuset trenger tomatene ekstra omsorg. Vi vanner plantene med brenneslevann, det lukter litt vondt men det er mye næring i det.
Revene har plukket brennesle selv med hagehansker på, så jobben var bare morsom:).  

En dag var vi i hagen sammen med Gaupene. Det var veldig hyggelig, barna både jobbet og lekte på tvers av gruppene. Barnas kultur er spennende og utviklende for barna. I samspill med hverandre tilegner de seg språklig kompetanse og lærer på å kjenne sine og andres grenser.

Denne dagen fikk vi sette poteter. Her øver vi på å vente på tur, stå i en kø og sette potet, slik at skuddene peker oppover. Små forskere gir aldri opp med å finne en meitemark. Med å utforske naturens mangfold trekker barna inn fagområdet som "Natur, miljø og teknologi".

Maisene som vokste inne i barnehagen har blitt flyttet til hagen nå. Revene var kjempeforsiktige med plantene og dekket røttene til med matjord vi laget selv. 


I år for første gang bruker vi jord vi laget selv i kompostkassene. Det er morsomt å se at alt ugress og planterester med hjelp fra meitemarken har blitt til en matjord:).

På Revegruppen lærte vi om insekter og deres betydning, både når vi har vært i hagen og når vi hadde eget tema om det. Vi reflekterte over hva som skjer om biene blir borte...det er litt skummelt, for da kan vi få veldig lite av de søte markjordbær som barna er så glad i. Også snakket om vi at de få bærene som blir igjen vil bli veldig rare i formen. 

Vi laget et insekthotell av pinner, kongler og blader for å hjelpe insektene, og å gi en mulighet til å finne seg et nytt hjem. 

Insekthotellet hengte vi opp i et tre like ved vår økologiske grønnsakshage. De insektene som flytter inn dit blir ganske heldige, slik at de kan leve av nektar fra blomstene uten gift på.  

Barnas kunst. Revene har malt insekter - marihøner og bier.Det var stor glede å så sukkererter. Barna gledet seg allerede å smake på de.  

Dette var en tålmodighetsprøve. Barna fikk mange frø i hånden og måtte ta et og et frø om gangen, og finne en ledig plass i beddet for å så. Det var gøy å se så dyktige barna var, de fikk kjempemestringsfølelse og fortet seg å ta en håndfull med frø til.
Etter at vi var ferdige med sukkererter sådde vi hestebønner. Vi lurte på om det finnes kubønner også:)...?   Det er alltid tid til en lek i hagen også. Gjørmesølepytten var en gøyal opplevelse for Revene. De syntes det var kjempemorsomt at støvlene sank ned i gjørmen og fungerte som sugekopper. Støvlene satt fast slik at for å komme seg løs trengte barna fra en voksen. Når vi var ferdige gikk vi til hageslangen og vasket oss. Da fikk vi tilbake fargen på støvlene og regntøyet vårt igjen:).  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar