torsdag 23. januar 2020

Turer i januar - RevTurer i januar!

Vi som er naturbarnehage er stolte av å være ute i all slags vær. Det står i årsplanen til barnehagen at vi, gjennom å være ute i sol, regn, snø og vind blir kjent med klima og de forskjellige årstidene – mye fordi vi er der da forandringene skjer. Vi er heldige som har et stort og varierende uteområde i barnehagen, men vi prøver så ofte vi kan å komme oss utenfor gjerdene og bruke naturen på en morsom og lærerik måte.

Hovedtema for Revene i januar har vært fugler, og vi har hatt fokus på å gjenkjenne de fuglene vi ser mens vi går på tur. Langs stiene rundt barnehagen er det satt opp flere fuglekasser og lagt ut fuglemat, og barna gjør sport i å lokalisere og peke ut disse. Er vi heldige, kan vi observere besøkende fugler mens de spiser eller flyr inn og ut av redet. Så langt har barna blitt godt kjent med kjøttmeisen, dompapen og gråmeisen. Hvis vi ser disse på turen vår, hører vi ofte barna skrike «KJØTTMEIS» eller annet. Vi har også bidratt til å mate fuglene ved å henge opp «selvlaget» fuglemat i trær og over fuglekasser. Enkelte plasser tok det ikke lang tid før den første fuglen satt seg ned, til stor begeistring.


Vi drar på besøk til flere plasser i løpet av uken. Gaupeplassen er en etter hvert kjent plass hvor vi er så heldige at vi kan fyre bål mellom 15.april og 15. september. Den muligheten benytter vi oss av, og en mandag tok vi med oss pinnebrød opp dit for å grille på bålet.
Dette må ha slått an hos barna siden vi fikk flere tilbakemeldinger fra foreldre som i ettertid har å blitt spurt av barna om de også kan dra ut for å grille sine egne pinnebrød. Gaupeplassen har også verktøy som barna får prøve. Her kan vi sage, hamre og spikke sammen med voksne. God risidkomestring og motorisk trening!

En av de lengre turene vi går, som er anslagsvis 1.5 km lang, går forbi «Bjørnehulen». Dette er et hull i fjellet som det går an å krype igjennom og komme ut på andre siden. Alltid før vi nærmere oss, bygger vi opp stemningen med å si «hysjj, vær stille. Vi må ikke vekke bjørnen i hulen» og dermed lister vi oss fram til åpningen. Som regel må en av tøffingene går først for å sjekke om kysten er klar, før resten av oss tørr å komme fram. Det er en fin pause/avledning på turen som gjør det enklere for oss å gå langt. Bakkene vi kommer til etterpå er bratt og i vinter har det vært veldig glatt flere steder. Dette er ingen utfordring for de som har lært seg å skli! 
Så kommer vi til vår favorittplass: Skogen i arboret. Det er mange stier som går på kryss og tvers her og vi finner nesten alltid en ny sti å teste ut. Ofte velger vi å lage våre egne veien som går utenom stiene, som gir utrolig god trening i grovmotoriske ferdigheter siden vi ferdes i ulendt terreng (klatre, krype, hoppe, balansere, åle og rulle). Barna har blitt flinke til å bevege seg i skogen, og de oppleves mye friere og tryggere når vi er på tur. Tydelige rammer, mengdetrening, god sosial tilhørighet og tilstedeværende (og lekne) voksne gjør at vi som en gruppe er blitt kompetente på dager i friluft. Den nyeste oppdagelsen var klokketårnet som vi stadig hører fra barnehagen, men ikke har sett enda. Det ga et ganske majestetisk uttrykk der det ruget 10-15 meter over oss. 
Håper dere får vært like mye på tur som vi, og får gode naturopplevelser sammen med venner!
Hilsen store og små på Rever.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar