tirsdag 17. november 2020

Mattelek i naturen med ekornbarna

Mattelek i naturen for små barn handler om å utforske rom og størrelse med hele seg. De har en kroppslig væremåte, de lærer verden å kjenne gjennom å bruke kroppen. Med sin iboende nysgjerrighet undersøker barn om de kan komme gjennom, over eller under. Naturen inviterer til en slik utforsking, og her kommer mange begreper inn, som stubbene som kan klatres over, busker vi kan krype gjennom eller under, og trær man kan gjemme seg bak. I vår lek undersøker vi det store treet og den lille pinnen, den lange marken og det runde sneglehuset.Ser dere meg bak her? Trærne i arboretet inviterer til lek og utforsking.


Kom, vi ser bak treet sammen!


Ser du meg?

Underveis på våre turer, finner vi små og store spennende saker som vi undersøker sammen. 
Hei hei! vi kan se hverandre mellom her!

Kan jeg sitte her tro?

Vi undersøker om vi kan holde rundt dette treet sammen. 
Kan vi holde alle tre?


På vår vei i skogen fant vi en liten hule innimellom busker og trær, her måtte vi undersøke om vi fikk plass til å være. Og det fikk vi, det var et perfekt sted å sitte.


Kan du finne oss? Her kunne vi gjemme oss, leke at vi bodde, og det var mange mulige innganger. Vi gikk, krøp og krabbet ut og inn av den fine hulen. 


Ute i barnehagen er det også mye å undersøke, og på regnværsdagene inviterer vannet til lek. Vi fyller bøttene med vann og ser hvor mye vann det er plass til, vi heller det ut igjen i dammen, og vi ser hvordan saker flyter og synker i vannet. 


Med å bruke hele kroppen blir barna kjent med rom og størrelse. For å komme gjennom røret må vi krype.

Hva med bilen, kommer den gjennom? 

Kanskje hvis jeg hjelper til?

I vår lek med rørene undersøkte vi hvilke biler og båter som kom seg gjennom. Vi så at ikke alle bilene kom gjennom, noen var for store, men de små klarte det. 

Med naturen rett utenfor døren er det masse naturmaterialer som er perfekt til mattelek. Vi samlet blant annet kongler som vi sorterte, vi hadde en, to og tre kongler. Hvordan ser de ut? Er det små eller store kongler? Vi leker oss med tall, antall, form og størrelser sammen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar