søndag 23. januar 2022

Naturvakter. Gauper

 Rammeplanen for barnehager sier "Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftig samfunn. Barna skal få naturopplevelser og bli kjent med naturens mangfold, og barnehagen skal bidra til at barna opplever tilhørighet til naturen".

Det å være "Naturvakter" og å kunne bidra å ta vare på dyrene engasjerer barna høyt. De er alltid klare til å rykke ut på et eller annet oppdrag. Denne gangen tok vi en tur til Gaupeplassen. I redskapsboden fant vi et fuglebrett som ikke var brukt på flere år. Med en tanke på gjenbruk tørket vi bort støvet fra det og vekket det til livet igjen. Gaupene var enige at fuglebrettet vil passe fint på Gaupeplassen og fuglene får glede av den. 

Mens vi ventet på hverandre fikk vi drøfte om hva som gjør at det blir vanskelig for fuglene å finne mat. Vi reflekterte rundt hva fuglene spiser, at maten deres er blant annet er insekter. For å bidra til barnas dybdelæring og utvikling av kognitive evner hadde vi refleksjoner med åpne spørsmål til barna. Det fremmet barnas dypere tenkning og barna kom til svaret selv. På den måten lærer barna å tenke selv heller enn å pugge.

Gaupene samarbeidet med å bære fuglemat på en smart måte. Med hjelp av matematikk fikk barna fordelt vekten.


Fuglebrettet kom seg til rette og barna fylte det med all slags frø.

Før jul fikk Gaupene gledet fuglene med meiseboller som vi fylt opp en fuglemater og hengte den rett ved "Revestien".

De store squashene fra grønnsakshagen ligget fint på en kjøkkenbenk helt til desember. Det var en fin anledning til å dele de på langs og legge de i skogen. Det var en julegave til skogens dyr fra Gaupene.

Et tilbakeblikk fra i høst. Gaupene viser stadig vekk gode holdninger og omsorg for naturen. I høst fikk vi besøk av salamander som kom seg ned ved kjellerdøren til barnehagen. Fra tidligere erfaring vet vi at de ikke klarer å komme seg ut derfra. Så hver gang vi fant salamander der, måtte vi rykke ut på et redningsoppdrag for å hente de tilbake til Øverlandsdammen i arboretet.

Barna fikk studere og kjenne på salamanderen på nært holt.


Vi leste i informasjonstavlen om at salamandere er blant de truede arter i Norge. Det har gjort et stort inntrykk på barna. Veldig ofte når vi går på tur forbi dammen husker barna redningsaksjonen til salamanderen. Nå er det vinter og dammen er dekket av is, så har vi hatt flere refleksjoner om hvordan salamandere overvintrer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar