mandag 3. oktober 2022

Høstens matuke på Gaupe og Bjørnegruppen

Denne uken har vi hatt matuke. Sammen med barna har vi laget mat fra bunn og grunn i barnehagen. Barna fikk være med på hele prosessen. Barna var med på å planlegge meny, de vasket og kuttet grønnsaker, blandet ingredienser, formet burgere og hjalp å forberede til bålfyring. Vi praktiserte og snakket om hvor viktig god hygiene er når man lager mat.  Det er både spennende, sosialt og lærerikt å lage mat. Vi hadde gode samtaler rundt bordet og under aktiviteten, bla.at barna delte erfaringer og at de fikk være med på å lage mat hjemme også. Sammen delte vi kunnskaper om sunn mat og hva som gir oss en sunn kropp med god energi. Barna brukte sansene sine til å se, lukte, kjenne og smake på matvarene, som vi brukte til å lage de forskjellige rettene. Barna kjente på mestringen og inspirasjon til å være med på prosessen. De virket veldig konsentrerte når de kuttet opp grønnsakene. Målet vårt var å skape interesse og en god opplevelse med å lage mat ute i naturen i et felleskap. Gjennom aktiviteten fikk barna styrket sin sosial kompetanse med å vente på tur, gi og lage plass, bytte på kjøkkenredskap, eller spørre en venn om hjelp.  Barna viste tydelig motivasjon for å lage og smake på maten som de laget selv.

Rammeplanen sier "Barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet og fremme barnas bevegelsesglede og motoriske utvikling. Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner".

 

På mandag hadde vi en klassiker havregrøt med mye godt på toppen. På "Gaupeplassen" i skogen laget vi mat på bålet. Barna viste stor interesse for å være på matlaging. De laget seg en ventekø for å være med på å kutte frukt til grøten. 
Barna syntes at grøten smakte ekstra godt i dag:).
 
På tirsdag laget vi en vegetartaco. Kjøttet ble erstattet med kikerter, røde linser og bønnemiks.  

På onsdag var vi tilbake i skogen og var veldig klare til å lage mat på bålet igjen. 

Mens barna ventet på maten brukte de gjerne tid på morsomme leker...


Barna var veldig spente på de blekksprut- pølsene:) 
Barna fikk bruke sin matematiske kompetanse for å forme en sirkel form "kjøttkake" når de laget elgeburgere.

Tyttebærrømme passer veldig godt til viltkjøtt.Vi avsluttet matuken med barnas favoritt- "pannekaker". Gjennom å være med på prosessen så vi hvordan pannekakerøres konsistens blir påvirket av de forskjellige ingredienser. Gjennom kvalitets dimensjonen "utvikling av tenking og forståelse" og med hjelp av åpne spørsmål kom barna frem til at melken er tyngre enn mel. Melken rant fint ned i bollen men mel ble blåst av vinden når vi helte den.Med hjelp av spinat fik vi grønne pannekaker.Barna utforsket og prøvde ut de forskjellige smakskombinasjoner f.eks blåbærsyltetøy, cottage cheese og rømme. 
Matuke ga barna noen ideer til felles lekereferanser og inspirerte barna til matlaging- lek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar