Rammeplanen for barnehager sier blant annet:
"Opplevelser og erfaringer i naturen kan fremme forståelse for naturens
egenart og barnas vilje til å verne om naturressursene, bevare biologisk
mangfold og bidra til bærekraftig utvikling. Barnehagen skal bidra til at
barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer
evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider."
Dette tar vi på alvor hver eneste dag i Øverland barnehage. I dette innlegget skal dere få innblikk i en høst-tur med bjørnegruppa.
Denne dagen skulle vi på utforskingstur, og målet var at vi skulle gå en helt ny vei til Gaupeplassen. Vi tar av fra stien, og finner en tømmerstokk som vi kan balansere over. Den peker i retning en stor skråning.
Skråningen er bratt, og det er mange steiner, røtter og røtter stammer vi kan holde oss fast i, men som også kan gjøre at vi faller dersom vi ikke passer på.
Oppover skråningen er vi nødt til å bruke alle kreftene vi har, i tillegg til at vi må bruke øynene og se etter den letteste veien opp (eventuelt en mer utfordrende rute dersom man trenger en utfordring!). Noen ganger må vi spørre om hjelp, og få et dytt i rumpa eller en håndsutrekning fra en venn. Vi voksne oppmuntrer barna til å støtte og hjelpe hverandre, og har fokus på å rose barnas samarbeid og hjelpsomhet. Det er ikke om å gjøre å komme først opp, men å hjelpe hverandre mest mulig=)
Oppe på en liten topp tar vi en pust i bakken, titter på utsikten, og snakker litt om hvor vi er og hvor vi tror forskjellige landemerker ligger: barnehagen, kirkegården, gaupeplassen, bjørnehulen, arboretet. Men plutselig oppdager vi noe rart: en maurtue som er helt ødelagt, og midt i maurtua ligger det en bæsj! Det var den mørke bæsjen på bildet, som vi tror tilhører en grevling, som vi tror har spist maur, og bæsja i matfatet etterpå! Og jammen, rett ved siden av maurtua lå det elgebæsj, så her er det åpenbart et populært sted for skogens dyr=)
Vi orienterer oss, og lar barna komme med forslag i hvilken retning de tror Gaupeplassen er. Vi følger høydedraget bortover til høyre en liten stund, og vipps:
Så var vi fremme ved Gaupeplassen - bare at vi ankom fra helt motsatt side enn vi vanligvis gjør. Flere av barna blir helt sjokkert og tror ikke det de ser. De trodde vi var langt langt unna gaupeplassen. Men gjennom slike erfaringer blir barna bedre på å orientere og tenke over hvor de er i skogen. God lærdom å ha med videre i livet=)
På gaupeplassen er sagene alltid populære, og vi får trent både styrke og utholdenhet. Vi eksperimenterer med ulike sager som har ulik sagtannlengde, og kjenner forskjellen. Vi ser sagspon falle ned på bakken og reflekterer rundt hva som egentlig skjer når sagsponen blir laget.
Og hvorfor gå rundt, når man kan skli ned? Naturen er den beste lekeplassen!
Dette var et lite innblikk i en bjørne-tur på høsten. Mulighetene er uendelige, og vi er så utrolig heldige som har verdens beste lekeplass i naturen rett utenfor barnehagen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar