Rammeplan for barnehagen sier blant annet:
"Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen bidra
til at barna opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske
lover"
Denne tirsdagen var vi så heldige å få besøk av Lina, moren til Ylva. Hun er cellebiolog og jobber med toksikologi, men denne dagen var det barna på bjørnegruppa som skulle få være cellebiologer og undersøke sine egne celler!
Med seg hadde hun et mikroskop, og litt diverse utstyr vi trengte for samle inn og titte på våre egne celler. Etter litt testing hadde hun funnet ut at den enkleste cellen fra vår egen kropp vi kunne titte på i mikroskopet var fra vår egen munnhule.
Lina illustrerer hvordan vi kan ta en celleprøve fra oss selv ved å skrape den butte tuppen av en tannpirker på innsiden av kinnet vårt.
Det store tallet som er skrevet på arket er ca så mange celler som finnes i en 5-årings kropp: 17 trillioner!!!
Her dryppes det fargestoff på glassplater, som vi skal bruke til å farge cellene våre, slik at vi ser dem bedre i mikroskopet.
Barna prøver spent å "fange" noen celler fra munnhulen.
Deretter ruller vi tannpirkeren i fargestoffet, og håper at det faller av noen celler.
Her ser dere celleprøvene med blå farge, som har fått et tynt glass oppå for å spre cellene ut og skape en oversiktlig flate å undersøke.
Lina tegner opp formen på ulike celler, som vi også har sett på i en bok om kroppen. Den lange kan være fra en muskelcelle, den stjerneformede en nervecelle, og til slutt en litt posete form, som er formen på de cellene vi skal lete etter i mikroskopet. I midten er cellekjernen med "oppskriftsboken "DNA, som er nesten 2 meter langt hvis man strekker den ut!
I mikroskopet kan vi for første gang se våre EGNE celler!
Til slutt klarte jeg å få til et bilde med mobiltelefonen også. Her ser vi tydelig cellene med cellekjerne i midten. De små prikkene som ligger strødd rundt kan kanskje være bakterier. Tenkt at det sannsynligvis er like mange bakterier som egne celler i kroppen! Heldigvis er de fleste snille og hjelper oss=)
Tusen takk til Lina som tok seg tid til å dele sin kunnskap med oss og lot barna få undre seg, oppdage og utforske egenskaper ved egen kropp som vi ellers ikke hadde hatt tilgang på!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar