søndag 14. januar 2024

Eksperimentell lek med snø, is og vann på haregruppen

 Nå har det vært en periode med masse snø og kuldegrader og da har vi benyttet sjansen til å leke oss med snø, is og vann på haregruppen. 

I fagområdet "natur, miljø og teknologi" står det at barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring. Og at barna skal få oppleve, utforske og eksperimentere med naturfenomener og fysiske lover. 

Vi har tatt med snø inn for å se hva som skjer når den kommer inn i varmen. Vi erfarte at den smeltet og ble til mye mindre mengde med vann.

Så fant vi ulike former og fylte med vann og satte ut i minusgrader. Vi undret oss over hva som skjer med vann når det er kaldt. Vi fant ut at det frosset til is. Her har barna brukt sansene til å se på, kjenne på og smake på. Vi har også sett at når is kommer inn i varmen eller vi holder det i hendene, så blir det til vann igjen. 




Vannet i ballongen var vått og mykt når vi helte i ballongene, vi kunne klemme på ballongen. Da de hadde stått ute i kulden, kunne vi kjenne at de var blitt harde og kalde. Midt inne ballongen var det fortsatt litt vann igjen og det var blitt spennende mønster inne i iskulen. 








Hva skjer når vi heller maling oppi vann og fryser det? Vannet får farge og isen blir farget. 








Isen kjennes kald og hard. Når vi tar på den begynner den å smelte av varmen på fingrene våre. 





Isformene skulle vi bruke til å lage et isslott. For å lime de sammen, lagde vi en blanding av snø og vann. Det ble til sørpe. 


Isslottet ble fint med forskjellige former og farger. 


Hva skjer hvis vi legger et vått håndkle ute i kuldegrader? Først var det mykt, så ble det stivt og hardt. 



Hva skjer hvis vi kaster kokende vann ut i luften når det er minusgrader? Det blir til snø. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar