tirsdag 9. januar 2024

Nytt år og nysnø på bjørnegruppa=)

Rammeplanen for barnehager sier blant annet: "Barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet og fremme barnas bevegelsesglede og motoriske utvikling."

Når værgudene sender oss masse snø er ikke dette en vanskelig oppgave for oss i Øverland. For hva inviterer mer til bevegelsesglede enn masse deilig nysnø? Vi grep muligheten, og her vil vi vise litt av bjørnegruppas aktiviteter i snøen.


Følelsen av å bare LØØØPE nedover bakken i lett svisj svoshende nysnø<3 
Dette er hva vi kaller en sterk estetisk opplevelse. En estetisk opplevelse er i barnehagefaget forstått som en opplevelse som "beveger" eller "berører" barnet gjennom sansene, ikke bare den visuelle sansen.


Vi "måker" vei i akebakken, og gjør oss erfaringer om hva som skjer når vi aker et sted mange ganger etter hverandre. Det går fortere og fortere. Hvorfor det mon tro? Vi undrer oss og bare OPPLEVER gleden ved å suse nedover bakken både på akebrett og snowboard.


Hvem har sagt at man ikke kan stå to sammen på ett brett? Gjennom utforsking både alene og sammen fant disse to ut mange måter de både kunne samarbeide og dele gleden med et bindingsløst snowboard(pudder-surfer).


Det var ingen brøytekanter store nok til å grave snøhule i barnehagen, så da måtte vi måke sammen nok snø til en stor haug som vi kunne grave i!


På tur til arboretet fant vi flere rådyrsenger rett utenfor barnehagen. De tisser og bæsjer i senga si! Tenk det!


Vi tråkker spor i nysnøen og beveger oss innover i den magiske vinterskogen.


Om vi støter på en hindring prøver vi på finne morsomme måter å krysse den på. Her fikk de valget mellom å klatre over, under, eller gå rundt stokken. De som ville under måtte først grave vekk nok snø for å komme seg under.


Vi ser på ulike ruter oppover i lia og ser for oss hvor vanskelig de er. Er det blå løype? Rød? Eller kanskje vi skal velge SVART løype!? Vi voksne støtter og hjelper, og sørger for at det er utfordring og støtte nok til alle. Veien er en del av målet, og vi prøver å gjøre den så interessant som mulig.


Endelig fremme ved bakken vi hadde sett oss ut på forhånd. Den var suuupermorsom å ake ned i nysnøen! Det ble mye snø i fjeset når vi akte ned, og det kunne bli litt kaldt og ubehagelig, men det må vi lære å tåle når vi har det så gøy.


Snøengler lagde vi masse av.


FOR en følelse det er å lage ferske spor i silkemyk nysnsø! I egen barnehage! Vi lager runder i barnehagen, og nyter solstrålene i samme slengen. 


Det er lettere å gå på ski når vi har gått løypa mange ganger og den har "satt seg". 

Vi er jammen heldige som har et så fint uteområde og nærmiljø som tilrettelegger for bevegelsesglede og motoriske utfordringer!





 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar