søndag 2. juni 2024

Små øyeblikk, store opplevelser fra friluftslivet med ekornbarna

Årsplanen til barnehagen sier: "Øverland barnehage driver et aktivt uteliv med mye fysisk aktivitet i skog og mark. "Naturglade barn året rundt". Vi ønsker å så et frø av miljøbevissthet ved å gi barna naturopplevelser der vi blir kjent med naturens mangfold. Vi ønsker å bidra til at barna opplever tilhørighet til naturen og blir glad i den". 

Barnehagen vår ligger rett ved fantastiske Bærumsmarka. Det gir oss unike muligheter til å være nære naturen eller å være en del av den. Ved å gi barna mulighet til å bruke og oppleve naturen gjennom sansing, utforskning og lek får barna mer kunnskap om naturen. Det er med på å legge et grunnlag om å være glad i friluftsliv videre i livet. Det å være i naturen er med på å styrke barnas fysiske og mentale helse. Naturen er viktig for barnas utvikling av fantasi og følelser og gir oss mulighet til oppleve ro og harmoni.

Ved personalinngangen til barnehagen dukker det stadig opp noen salamandere. De klarer dessverre ikke å komme derfra på egen hånd, slik at vi må redde de. 
 
Spennende...
En smaragdedderkopp med sin vakre grønnfarge. Det er fint at de store barna viser oss noe som er så spennende:). 

Etter at vi fikk se og kjenne på salamanderen var vi klare til å rykke ut til en redningsaksjon. 

Rett ved barnehagen ligger "Øverland arboretet". I Øverlanddammen, her bor salamandrene. De er en truet art i Norge, så er det ekstra viktig å ta vare på de.
Det er mye læring i naturen. På en leken måte bruker barna sin matematiske kompetanse gjennom å sammenligne og se etter likt mønster, farge og form.
 
Vi vil finne en skånsom måte å slippe salamanderen ut i dammen. 
Kanskje vi kan lage en båt av et blad...? jeg vil finne noe blader, ropte barna og strålte ut engasjement!    Barna styrker empati og viser omsorgsfølelsen overfor noen som er mye mindre enn oss.  

I dammen fikk vi se nye gjester. Det var to ender som vi har aldri sett før her. Mens vi satt helt stille og hadde nysgjerrige blikk på dem oppdaget vi plutselig et rådyr i bakgrunn. Tenk å være så nære naturen, for en opplevelse! 
 

Ved hjelp av digitale verktøy fikk vi utvide kunnskapen vår. Det var kvinand.    

Oppdraget er fulført, la oss komme tilbake til barnehagen! 
Barnas sosiale ferdigheter og tilhørighetsfølelse blir styrket. Gjennom et friluftsliv fikk barna utforske, samarbeide, leke og oppleve sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar