søndag 22. september 2019

Superlekedag på Gaupegruppen

 Årstema i barnehagen er «Bærekraftig fremtid». Vi valgte å fortsette med tema fra i fjor, som er så viktig for menneskeheten nå og fremtidige generasjoner. Vi erfarte at barna fikk kunnskap og gode holdninger i forhold til kildesortering, ta vare på naturen og relasjonen til barnehagens økologiske grønnsakshage.
I uken 36 uken hadde vi "Grønnuke" i barnehagen. For å markere den hadde vi ekstra fokus på miljøtiltak med å oppfordre personalet og foreldre å sykle eller gå til eller fra barnehagen og sortere søppel hjemme sammen med barna deres.
Rammeplan for barnehagen sier bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for et mer bærekraftig samfunn.  
 I barnehagen plukket vi blant annet søppel på tur og snakket med barna om hvorfor vi gjør det. 
Vi har lagt til rette for aktiviteter og lek som handler om krafttak for miljøet. Vi startet uken med en "Superlekedag" i barnehagen. Vi brukte gjenbruksmaterialer yoghurtbeger og smoothiekorker som barna har samlet over lang tid og har fått eierskap til og lager pyntelenker av det. 
Vi klippet i yoghurtbeger, slik at det ble en blomst. Dette er en fin øvelse for å styrke barnas finmotorikk. 


Etterpå  tredde barna blomsten, smoothiekorken og sugerør på en nål som var festet til en trå.

Barna øver på øye og hånd koordinasjon, med å ha samspill mellom synet og styring av håndens bevegelser.

Gjennom denne aktiviteten trakk vi inn fagområdet som "Kunst, kultur og kreativitet". Gaupene brukte sin fantasi og valgte forskjellig rekkefølge på gjenstandene. Når de tredde flere sugerør med sylinderform ble lenken tynn og lang veldig fort. Men når vi brukte bare smoothiekorker så vi at den var tykk og kort. Vi snakket om hvilken form, farge og hva gjenstandene er laget av. Gjennom en lek fikk barna oppleve matematikken i praksis, som gjør det mye morsommere og lettere å lære. 
Se lenken er nesten like lang som meg :).


Ferdige lenker hengte vi opp i epletreet vårt.

Gaupebarna viste med stor stolthet treet til de andre gruppene i barnehagen. Tenk at noe som var "søppel" har barna forandret til noe så vakkert!

En dag på vei tilbake fra turen så vi treet vårt fra lang avstand. Det var et fantastisk syn! Det så ut som epletreet blomstret igjen selv om det var en grå dag midt i september. Når vi kom i porten til barnehagen måtte noen av barna kikke på treet en gang til :).  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar