mandag 2. desember 2019

Plantefarging prosjekt på Gaupegruppen

Allerede for 4000 år siden visste mennesker i Midøsten og i gamle Kina hvordan de kan bruke planter til å farge tekstiler. Kunnskapen om hvordan man kan utforske og utnytte naturen på en god måte har gått fra generasjon til generasjon. Det er dessverre blitt litt glemt i denne moderne verden hvor teknologien har tatt over. I barnehagen skulle vi prøve oss på å farge tekstiler på en gammel og miljøvennlig måte ved bruk av planter og sopp. Målet vårt er å lære barna gode holdninger, bevare verdiene og vise at vi kan bruke naturen mye mer en bare som en lekeplass. Bærekraftig fremtid handler om å kunne utnytte naturens resurser uten gjøre skade på den.

                                               
                             Da var vi på tur til "Eventyrskogen" på jakt etter naturens skater.

             
               Barna plukket bark og kongler, som vi skulle bruke til farging. Det gir lys brunfarge.
  
                
                   Vi plukket kjuke. Forskjellige kjuker kan farge fra mørk rødbrun til fiolettfarge.

                
      Gaupene var ivrige plukkere. Noen av kjuker satt ganske godt fast til treet, slik at barna måtte samarbeide for å få de løs.

                                                   

                
 Det er ikke alle som man kan plukke opp, det fins noen som er giftige. barna sjekket om soppen hadde stilken. De soppene vi lot være å plukke.

                                                
 Soppen er mat for flere dyr i skogen. Vi var enige om at det er mye bedre om brunskogsnegler spiser sopp i skogen enn grønnsakene i grønnsakshagen vår.

                                                
                                 Et undrings øyeblikk. Man kan finne mye spennende i naturen. Barna trekker inn fagområdet som "Natur, miljø og teknologi".

                                                
                                       På tur fant vi et tre som hadde røtter lik som hønebein.



  
              Vi kokte bark, kongler og kjuke for å få frem fargen. Så fikk vi til en mørke brunfarge, som barna syntes lignet på kaffe.
 Stoffene som ull og silke er litt enklere å farge, men det kan være utfordrende med bomull og lin. Mange fargestoffer er svakt sure og reagerer med basiske enheter i ull eller silke. Det er i motsetning til bomull og lin med cellulosefibre mangler sure og basiske enheter som gjør at opptaksprosessen blir vanskeligere.  

                                                  
                                                             
                                          
                                   Prosjektet var å farge et lenestoltrekk som hadde hvitfarge fra før.

                                          
For å gjøre det synlig for barna sammenlignet vi et trekk som var før farging og et som var dyppet ned i fargen. Så lot vi trekkene ligge i fargen.
                                      



Både for store og små var det spennende å se hvordan hadde det fungert. Vi tok opp trekkene for å se om fargen ble sittende fast.

Vannet som vi hadde bruk til farging kunne vi helle rett ut i naturen siden vi hadde brukt bare naturmaterialer til å få frem fargen.
Bærekraftig fremtid handler om å bruke naturen uten å skade den.

Trekkene fikk fin en lyse brunfarge. To lenestoler blitt skrudd sammen, slik at det ble til en båt. Gaupene malte vann og plankene på trekket.
Vi trekker inn fagområdet som "Kunst, kultur og kreativitet".



Båten hadde også fått et sjørøverflagg. 
Skip O`hoi :).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar