Planter klarer seg uten mennesker, men vi er helt avhengig av plantene. Uten plantene skulle livet på jorda vært umulig. Prosessen fra et lite frø til en fullvokst grønnsak er så meningsfull og viktig, slik at barna lærer handle etisk og vise respekt for naturen. Underveis i prosessen lærer barna å vise omsorg over planten med å gi vann, passe på at det er nok lys, luke, gjødsle og glede seg over resultatet.
I februar sådde Gaupene tomat, agurk og brokkolifrø.
Barna har dyrket grønnsaker i flere år og har blitt veldig gode til det. Kunnskapen som barna allerede har fra før gjør at de kjenner ekstra godt på mestringen.
Det krever en dyp konsentrasjon hos barna...
Tomat og agurkfrøene som vi sådde ble det dessverre ikke noe av. De var for lenge uten vann. Men brokkolien har klart seg. Nå har de blitt plantet over til et selvvanningssystem.
Vi har vært og sjekket hvordan det står til i grønnsakshagen vår i vinter også. Det er en av høydepunktene i hagen det å leke på barkefjellet.
Sist vi var i hagen var Bjørnebarna med oss på tur. Det blåste veldig mye den dagen, men barna som er vant til å være mye ute og er glad i alt slags vær brydde seg ikke om det. Det var den gøyale leken som var i fokus. Under slike omgivelser har barna mulighet til å bli bedre kjent med hverandre og bygge relasjoner med tanken på den sosiale posisjonen i fellesskapet.
Det er en av aktivitetene som fremmer barnas sosialkompetanse. For å kunne fungere i leken må man følge sosiale regler som å stå i en rekke og vente på tur, ta imot og gi beskjeder, lytte og bli lyttet til.
For å være trygg på egen kropp må man teste og kjenne sine grenser.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar