tirsdag 2. februar 2021

Vinter og eksperimentell lek på ekorngruppen

I januar var et tema eksperimentell lek med snø, is og vann. Med det kalde været som kom bød dette på gode muligheter for å utforske dette temaet. Vi fant mye is ute, og vanndammer som kom med regnet, hadde plutselig blitt til is og var glatt å gå på. Gjennom utforsking, lek og undring blir barna kjent med snø, vann og isens egenskaper. De er aktive forskere som prøver ut det de lurer på, og sammen finner vi svarene.

Vi laget bane til flaskene. Barna oppdaget at når de hadde kjørt noen ganger opp og ned med flaskene, ble banen bedre og bedre. 

Og med vann i flasken gikk det enda bedre. Hullet i tuppen av korken som vi hadde laget tidligere, gjorde at vi kunne sprute vann på bakken og snøen. Se hva som skjer når vannet treffer på snø!


Vi fant frem kopper, naturmaterialer, gjenbruksmaterialer og vann. I det kalde været ville vi undersøke hva som skjedde om vi hadde alt dette sammen med vann oppi koppene. Vi blandet også vann med maling og fylte i kopper, hvordan blir dette?Neste gang vi kom til barnehagen så vi at vannet hadde blitt til is, og at det oppi var helt hardt! For å få dem ut av koppene måtte vi dyppe dem i lunkent vann, og vi samarbeidet om å få løsnet dem fra koppen.

Se så fine de ble! Vi så på det fine mønsteret som vannet hadde laget inni isen, sammen med skattene vi puttet inn.

Koppene med farget vann måtte vi jobbe litt med før vi fikk dem ut, men sammen med de blanke isblokkene laget vi dette iskunstverket. Her oppdaget vi en annen skatt! Denne valnøtten fant vi ute i barnehagen, hvordan har den kommet seg helt fra gården og hit mon tro? Nøtten satt fast nedi isen. Hva skjer når vi heller varmt vann på isen?

Nøtten løsnet fra isen når det varme vannet traff, og se her! Hvem har tatt med nøtten fra gården og hit? Kan det være ekornet? Eller fuglene? Sammen undrer barna seg over det de oppdager i naturen. 


Neste prosjekt bestod i å fylle hansker og ballonger med vann før vi satte dem ut. Med de kalde temperaturene ute gjorde vi første del av prosjektet inne, før vi satte dem ut. Hva skjer når vi setter dem ut i det kalde været? Vi undersøker sammen. Oppi den ene hansken puttet vi også en liten ballong med vann, hvordan kommer det til å se ut? Den ene ballongen fylte vi med luft, og så vil vi undersøke om det blir noen forskjell på de og de med vann i. 
Når ballongene og hanskene var ferdigfylt, satte vi dem ut. For at vi skulle følge med på dem innenfra også, satte vi dem utenfor kjøkkenvinduer vårt. Dette ble et samtaleemne under måltidene når vi så dem. Barna var spente når det var tid for å sjekke.


Neste gang vi kom til barnehagen spurte barna om vi kunne sjekke ballongene. Vi kjente på dem, og de hadde blitt helt harde! Hvordan ser de ut hvis vi åpner ballongene?


  
Vi samarbeidet om å åpne dem, ballongen satt godt klistret til isen, de var blitt veldig kalde. Da vi klarte det, så vi det fine mønsteret som va inni ballongen! Barna syntes det lignet på et juletre, et vakkert vinterjuletre:-)


Men hva hadde skjedd med ballongen med luft inni? Da vi stakk hull på den, seg luften raskt ut, og den kalde ballongen skrumpet helt sammen og ble veldig krøllete.Hanskene var ikke så lette å få av, de satt godt klistret til isen inni, og noen av fingrene brakk i prosessen. Men det var veldig spennende å se på ishendene da vi fikk dem ut. Og den ene hånden hadde en ballong inni seg! Vi laget en isutstilling på antibacbordet ved porten, og barna viste det stolt frem til de som kom. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar