torsdag 18. februar 2021

Eksperimentell lek med is, snø og vann - harebarna

Tema for januar var eksperimentell lek med is, snø og vann.Vi har utforsket gjennom å forme med snø, fryse vann, smelte snø og is og vi har farget snø med konditorfarge. Barna utforsker gjennom sansene ved å se på, ta på og smake på. Vi har erfart at snøen er kald, våt og kram. Vannet er vått og flytende, men når det fryser blir det til hard is. Og det vi putter oppi vannet blir sittende fast. Vi har også erfart at når vi tar med snø og is inn i varmen, smelter det og blir til vann igjen. Barna har laget iskunst ved å putte naturmaterialer oppi bokser. Etterpå fylte vi på vann og lot det stå ute i minusgrader. 

Det var spennende å se på når vi tok isen ut av boksene. Vi så at vannet hadde blitt til is og at det vi hadde putte oppi satt fast i isen. Vi fylte en boks full av snø og tok med inn på avdelingen. Hva skjer med snøen når den kommer inn i varmen?


Snøen smeltet og det ble mye mindre vann enn snø i boksen. Vi kunne også se hvor mye sand som var i snøen vi spiser. Vi har fryst vann i ballonger. Dette skulle egentlig bli islykter, men de ble gjennomfryst. Dermed ble det til fin iskunst istedet. Vi kunne se fine mønster inne i iskulene. De lignet på baller som vi kunne trille bortover. En annen aktivitet vi har prøvd, er og sette farge på snøen. Vi blandet vann og konditorfarge i flasker og malte på snøen. Når vi maler rundt barna, kan de se hvor store de er når de reiste oss opp igjen. 
Vi har tatt med oss is inn. Hva skjer når vi tar med isen inn i varmen? Den smelter fordi det er varmt inne og fordi vi er varme i hånda. Isen ble til vann. Et eksperiment vi testet ut var dansende rosiner. Hva skjer når vi putter rosiner oppi farris? 
Rosinene begynner å danse opp og ned på boblene. 
Lek med såpebobler var en populær aktivitet. Til slutt har vi også fått se hva som skjer når vi kaster kokende vann opp i lufta i minusgrader. Da blir vannet til snø!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar