fredag 18. mars 2022

Vennskapsrelasjoner og lek hos små barn

 

I løpet av en barnehagedag har små barn mange opplevelser sammen med sine jevnaldrende. Gjennom lek og felles opplevelser skapes og styrkes relasjoner. Samspill med andre barn er en viktig del av barns sosiale utvikling. Ved å være sammen lærer barn hvordan invitere til samspill, vente på tur, ta hverandres perspektiv og finne løsninger, verbalt eller non-verbalt, med kroppsspråk, bevegelser og mimikk. Her prøver de seg frem med hvordan sine handlinger påvirker andre, og de opplever også ulike utfordringer ved samspill. Støttende voksne som gir barna veiledning og reguleringsstøtte er viktig for å gi barna verktøy de selv kan bruke til å løse slike situasjoner senere. Dette er også viktig for utviklingen av sosial kompetanse. 

Borte ved fugleplassen er det mye spennende dyreliv å følge med på, og med en stein med plass til flere kan vi sitte sammen og følge med. Gode opplevelser blir enda bedre når de deles med venner.

Hva er dette? Sammen gjør barna mange oppdagelser i naturen, hvem kan ha bæsjet her?

Skal vi se ut av vinduet sammen? Det er spennende å se på biler som kommer kjørende, mennesker som går utenfor og barna som leker. Og det er ekstra fint når man kan stå sammen med en venn og følge med på alt som skjer. 


På solfylte dager blir mye av isen til vann, og dette gir mange muligheter for lek. Oppi dette rommet i båten var det både vann og gjørme, et perfekt utgangspunkt for graving.  

Naturen inviterer til mye spennende lek. Her kan en skråning bli en utfordrende klatretur, under trær kan vi bo i hus og hytter. Her utvikles rolleleken og fantasien.
Og når vi skal opp en bratt bakke, så er det fint å øve seg på å krabbe opp sammen. 

Såpebobler! Felles aktiviteter som såpebobler inviterer til lek og samspill, og barna løper sammen og forsøker å fange boblene, og de ser hvordan boblene svever avgårde i luften. Her kommer den kroppslige småbarnsleken frem, hvor barna løper og fryder seg sammen.
Se, boblene svever oppover bakken! 

Det er godt med en klem fra gode venner:-) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar