torsdag 31. mars 2022

Vårtegn og sanseopplevelser med Gaupene

Nå har våren endelig kommet. Naturen har begynt å våkne til nytt liv. På tur hørte vi lerka synge høyt oppe i skyene. Den er en av våre trekkfugler. Vi nyter solen og varme og kjenner på gleden når vi ser den første vårblomsten. Alt rundt oss gjør oss mer bevisst på sansene våre. Det skaper mye undring hvorfor og hvordan dette skjer. Med å stille åpne spørsmål til barna øker man kognitiv tenking og engasjement. Nysgjerrighet skaper og fører til utforskning og spennende refleksjoner i barnegruppen. 

Rammeplanen for barnehagen sier at "Barna skal få undersøke, oppdage og forstå sammenhenger, utvide perspektiver og få ny innsikt. Barna skal få bruke hele kroppen og alle sanser i sine læringsprosesser. Barnehagen skal bidra til læringsfellesskap der barna skal få bidra i egen og andres læring".

Stakkars og litt pjusk. Den alle første blåveisen fant vi i barnehagen i februar.

Allerede tidlig i mars fikk vi øye på en fin gulfarge i skogen, det var hassel som begynte å blomstre.
Vi plukket noen kvister for å kjenne og undersøke nærmere. De fine lange raklene er hannblomster. Hunnblomstene ser annerledes ut. De ser ut som knopper med røde arr som stikker ut. Begge både hann- og hunnblomster vokser på samme tre.

Maurtua ved fuglematere ligger ganske lunt til i sola og selv om det lå en del snø rundt den, var det fult liv i tua. Det var spennende å følge med på, vi kunne høre et slags traskelyd og det så ut som de hadde kjempedårlig tid og løp alle retninger. Vi snakket om at maur kan bære 10- 50 ganger sin egen vekt. For å gjøre det mer forståelig for barna sammenlignet vi sånn at en voksen kunne bære alle barna i barnehagen samtidig. Det syntes Gaupene var helt umulig! :) 

Observasjoner av maurtua skapte nysgjerrighet blant barna og inspirerte til å lete etter småkryp i barnehagen.

På tur til "Bjørnehulen" husket barna at for ett år siden når de var Rever satt vi der i skogen og spiste lunsjen vår med massevis av blåveisblomster rundt oss. Det var utrolig gøy å høre at turopplevelser var med å skape fine minner for barna. 
Så måtte vi kjekke om det var noen blomster i år også. Til stor glede fant barna blåveisene igjen.

Vårtegn

På tur til grønnsakshagen fant vi noen gåsunger.
Gjennom bruk av følesansen blir barna kjent og lærer om naturen.

Etter en uke med sol fant vi enda flere tegn som varslet at våren er godt i gang.
Hestehov

En tresopp fanget oppmerksomheten til Gaupene med sin vakre farge på vei til Gaupeplassen.

På tur til "Spøkelseshuset" hadde Gaupene med seg eggekartonger, som de skulle bruke til å samle på skattene de finner. Det å være på tur i naturen stimulerer barnas nysgjerrighet, som danner en interesse for å lære gjennom utforskning. 

Med barnas medvirkning fulgte vi Ankerveien nedover til golfbanen. Vi kom til en bekk. Barna undret seg over og det skapte refleksjoner om hvor er det vannet kommer fra..? Det må være fra fjellet eller fra smeltet snø mente barna... 
Bekken krysset vår vei gjennom et rør under bakken som skapte et fall, alle kvister som lå der ved kanten var dekket av is. Vannet kommer fra snøen fordi det er iskaldt... var barna helt sikre på.

 
Første hvitveisene :)

Sist vi var på golfbanen hadde vi ski på beina.

Gaupene fant massevis av golfballer der, de passet perfekt i en eggekartong. 

Barna viste frem skattene sine til hverandre. 

Golfballene inspirerte barna til en ny lek i barnehagen. Først lekte de golf og etterpå skulle de lage påskeegg av de.

På golfbanen oppdaget vi et vårtegn til. Hoggormen har kommet ut av dvalen. Det var blandete følelser i barnegruppen, noen kjente på spenning og noen på frykt. Barna viste respekt for dyret og holdt avstand til og vi lot den være i fred.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar