søndag 26. mars 2023

Prosjekt om "Dyrebæsjutstilling" på Bjørnegruppen

En solskinnsdag, fuglene kvitrer i trærne og bakken så langt man kan se er dekket av et hvit snøteppe. Vi tar noen skritt og lager skoavtrykk i snøen. Skosåler har alt mulig forskjellige mønster som barna undersøker og sammenligner. Det har dyrene også... Vinteren er en herlig tid for å finne dyrespor ute på tur. Vi tar på oss detektivbriller og er på jakt etter oppdagelser...

Rammeplanen sier: Opplevelser og erfaringer i naturen kan fremme forståelse for naturens egenart og barnas vilje til å verne om naturressursene, bevare biologisk mangfold og bidra til bærekraftig utvikling. (...) Barnehagen skal legge til rette for barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring.

I fjor hadde vi besøk av en grevling i barnehagen. Barna husket det veldig godt slik at vi var litt nysgjerrige på å sjekke omgivelsene nå.
Vi visste cirka hvor grevlingen hadde hiet sitt, men vi fant ingen spor av den der, i stedet var det fult av revespor.
Det så ut som reven hadde flyttet inn for godt og markerte territoriet sitt med urin, for det kunne vi lukte i luften.

På tur ved grønnsakshagen nede ved elven oppdaget vi noen spor. Det skapte engasjement og nysgjerrighet blant Bjørnebarna slik at vi begynte å følge etter sporene...
Bjørnene syntes at sporene var ganske store og kom til en enighet at det var et stort dyr. Barna reflekterte rundt og kom til en beslutning at det var det største dyret i vårt nærområde som er elg. Etter at vi fulgte etter sporene videre oppdaget vi et spor til, som gjorde oss helt sikker på at barna var rett. Som gjorde de veldig stolte!  

Når vi er jakt etter noe, bruker vi sansene ekstra godt. Det å oppnå det gir mye glede og engasjement og kanskje lyst til å oppnå enda mer. Barna erfarte at på grunn av optimisme og innsats fikk barna et resultat som gjorde de glade og stolte. Dette er en fin læring for livet videre.
Mens vi studerte elgebæsj fikk vi en SUPERIDE til å lage en dyrebæsjutstilling i barnehagen!!!
Vi tok på gummihansker og plukket opp en del av de fine eksemplarer :)

Ved elven fant vi noen spor av bever også, det var imponerende å se de gnagemerkene på den tykke trestammen.
Ekornspor i snøen. 
Det så ut som barna fant nøttelageret til ekornet:)

Dyrebæsj vi fant på turene var klart til å stille ut. Vi fant frem gjennomsiktige gjenbruksbokser og fylte de med de forskjellige dyrebæsj. Boksene ble hengt opp på veggen med en borrelås tape. Det ble hent opp ved tilsvarende bilde av dyret. Bildene viste også hva dyret spiser og hvordan ser ut dyret sin bæsj på et bilde. På den måten fikk barna mulighet til å sammenligne bildepresentasjoner med helkonkreter.

  Alle barn og foreldre i barnehagen ble invitert for å se på utstillingen:)

Det ble et fint samlingspunkt for barna for å undre seg, utforske og få og dele kunnskap om dyrelivet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar