tirsdag 26. september 2023

Brannvernsuke for bjørnene

I uke 36 hadde vi brannvernsuke, og her skal dere få et lite innblikk i hvordan vi gjennomførte den=)!

Denne uka i året følger alltid en progresjon fra å snakke om og se på bilder om alarmer, brannslukningsapparater osv, videre til å lytte til alarmen, og til slutt både varslet og uvarslet brannøvelse.
På denne måten blir både vi voksne og barna bedre rustet i tilfelle det en gang blir brann på ekte. 

Men denne uka handler også om å gjøre morsomme aktiviteter innenfor "brann"-tema.  


Fram mot denne uka har vi hatt ukentlige "Bjørnis-samlinger", og lært masse om brannvern. Alle barna har fått med Bjørnis-bamsen og en sjekkliste i Bjørnissekken med seg hjem. Et punkt handlet om å undersøke om det finnes brannslukningsapparater hjemme, og hvor disse står. 
I barnehagen har vi egne brannslanger, og branntepper på kjøkkenet, men brannslukningsapparater måtte vi lage selv=)!


Tomme 1,5 liters flasker, rød maling som vi helte på og "rullet" rundt inni flaska. En slangebit, og litt gaffateip på toppen, og vipps har du et brannslukningsapparat! Disse tok vi med oss inn i leken både inne og ute denne uka=)


Dagen før dette bildet ble tatt hadde vi vært på Bekkestua brannstasjon - på Bjørnis-show og rebusløype. På et av bildene fra inni brannstasjonen så vi at det var et treningsrom. Vi bestemte oss for å lage en egen brannkonstabel-hinderløype i barnehagen for å trene slik som brannkonstabler gjør!


Noen lagde til og med sin egen brannstang fra tauene på trehuskene.


Ved nettet pleier vi egentlig å gå oppå tauene. Men røyken stiger jo oppover har vi lært, så nå måtte vi trene på å kryyyype lavt under nettet!


Ustødige bøtter, og en hånd å holde i.


Etter hinderløype var det tid for enda en brannkonstabel-aktivitet: Brannslange-spyling!
Heldigvis brant det ikke på ordentlig, men de ildrøde tromlene fungerte bra som erstatning for ekte flammer. 


Det ga mye mestring og glede å styre den store og sterke strålen. Når alle barna hadde prøvd måtte vi selvfølgelig teste hvordan det var å løpe gjennom strålen! Da gjorde vi den litt mer spredt, slik at det ble skikkelig regnvær=) Vi fikk testet regntøyet, og noen oppdaget at dersom man ikke tar på hetta - ja, da blir man våt. Men gøy var det!Til slutt gjorde vi noen eksperimenter med flammer, luft og vann. Først tente vi et telys, og reflekterte rundt hva en flamme trenger for å "leve". Luft, noe brennbart, og varme.  Så lagde vi hypoteser om hva som kom til å skje hvis vi puttet et glass over telyset. Ulike svar fra barna, og ulike tanker om hvor lang tid det i så fall kom til å ta før flammen slukket. Vi satt på glasset og talte høyt. Bare 3 sekunder! Da var oksygenet brukt opp, og flammen kunne ikke leve lenger. Dette er også grunnen til at branntepper er så fine å ha=)

I del to av eksperimentet helte vi litt farget vann i skålen, la telyset i midten og tente på. Hva kom til å skje når vi satt glasset over denne gangen? Igjen, ulike svar og hypoteser fra barna. 
Beviset for hva som skjedde ser dere på bildet:  Glasset sugde inn vannet!
Forklaring: flammen varmer opp lufta i glasset, som da ekspanderer og flykter ut. Når flammen slukker senkes temperaturen inni glasset, og skaper et vakuum. Vakuumet "suger" slik vannet inn i glasset=) Ganske kult!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar