tirsdag 23. april 2024

Bjørnegruppa utforsker våren

Rammeplan for barnehager sier blant annet:

"Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen bidra til at barna
 • opplever og utforsker naturen og naturens mangfold 
• får gode opplevelser med friluftsliv året rundt 
• opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover."

Våren er en fantastisk tid for å jobbe med disse temaene. I dette blogginnlegget vil vi vise noen av vårens øyeblikk.


Blåveisen titter fram rundt omkring både inni og utenfor barnehagens gjerder. Barna trekkes naturlig mot fine blomster, og finner ulike måter å utrykke seg estetisk med blomstene. En populær metode er å fylle en liten kopp med vann og legge blomstene oppi, for på den måten å lage et fint mønster, i en slags flytende bukett.


Vi tar bilder, og zoomer inn på blomstens ulike deler. Der kan vi studere og benevne de små delene bedre. Kronblader ytterst, støvbærere som flagrer med pollen, og det gulgrønne arret innerst som er klar for å ta imot pollen fra andre blomster. Dette øker ordforrådet, og vi får gode anledninger til å prate om hvordan blomster forplanter seg.



Under snøsmeltingen oppdaget noen barn de fine mønstrene i vannet som rant mellom vanndammene i barnehagen. Hva skjer her montro? Hva synes dere det ser ut som? Hva lager mønstrene? Hvorfor ser det sånn ut? Dette undret vi oss over lenge.


Og lenger ned i dammen fant vi disse kule mønstrene! Hvordan blir det SLIK montro? Hva ser det ut som? Galakser kanskje? Tarmer? Hjernen!?


Og så smeltet endelig isen fra salamanderdammen vår.  Vi gikk ned og begynte å undersøke om det var noe liv. Med bare pinner til hjelpemiddel klarte vi ikke se eller fange noe særlig.


Men det var gøy likevel. Og barna kom deretter med forslag: Kanskje vi kan ta med hover og kar ned hit neste tur? Det gjorde vi selvfølgelig (men glemte å ta bilder). Det eneste vi fant var et par buksvømmere. Vanligvis finner vi mye mer. Hvorfor? Dette reflekterte vi over, og kom fram til at nå er sikkert vannet så kaldt at ikke insektene trives helt ennå.


Første tur til grønnsakshagen for året! Det obligatoriske stoppet hos hønene, som er mammaene til kyllingene vi har fått klekke og passe på i barnehagen fram til denne uken. Nå er de tilbake på gården.


Grønnsaksbeddene ligger klare for ny sesong, og vi prater om hva vi skal så og hva som skal skje her i tiden fremover. Det blir jammen spennende!


Dette var noen tilbakeblikk på vår-øyeblikk fra bjørnegruppa. Vi gleder oss til fortsettelsen!







 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar