søndag 7. april 2024

Vårtegnjakt med ekornbarna

Vårtegnjakt handler om nye impulser, inntrykk og læring gjennom sanseopplevelser. De yngste barna utforsker omgivelsene rundt seg gjennom å bruke sansene. Barna er født med å være nysgjerrige det er i instinktene våre, men for læring og utvikling av hjernen trenger mennesker stimulering. Målet vårt er å gi barna tid til utforskning og ta i mot alle inntrykk, og dele den opplevelsen sammen.  

Rammeplanen sier: " Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring".
Visjonen til barnehagen vår er "Naturglade barn året rundt". Årsplanen til barnehagen sier: "Vi ønsker å så et frø av miljøbevissthet ved å gi barna naturopplevelser der vi blir kjent med naturens mangfold. Vi ønsker å bidra til at barna opplever tilhørighet til naturen og blir glad i den". 

Den første møte med meitemarken💗


Ved fuglekafeen som vi besøkte i vinter oppdaget vi en maurtue. Selv om snøen fortsatt lå på bakken var de første maurene allerede ute og krøp i solskinnet. Det gjorde stort inntrykk på barna og skapte en stor interesse. For å i vareta barnas interesser, skape en dialog og legge til rette for språkstimulering gjennom gjentagelse hengte vi bilder av maur på temaveggen på avdelingen.     


Maur er superspennende 😊

Vi plukket opp en maur for å studere den nærmere... Det kilte nok litt i magen når mauren begynte å krype opp på votten 😊
Maur og andre småkryp skaper mye spenning blant barna...



Når snøen blir borte så kommer plutselig flere ting til synet. En STOR stein! Det var en rett og slett en sansebuffe. Selve steinen hadde en røff overflate noen flekker med skorpelav på. I kontrast til det røffe var den dekket med myk mose. På det hele lå det små grus- steiner som havnet der med snømåking i vinter. Vi måtte ta av votter for å kunne ta i mot alle inntrykk og varierte sanseerfaringer. Barna utforsket og var nysgjerrige på å kjenne på alt. De var ivrige på å plukke opp små grus- steiner som fikk lett plass i deres lille hånden😊.
Man kan bare forestille seg så mye impulser barnehjernen får av utforskning i naturen!!!  
 
|
På tur til bommen fant vi den første blåveisen...



Ved porten til barnehagen har vi både bringebær, rips og solbær busker. Den ene planten skiller seg ut. Vi luktet på en kvist til bærbusken som luktet nydelig solbær...  


Kom å se!!! Alle barna samler seg... de hører en spenning i stemmen til den voksen... 
Se, der er en blomst, den har en gulfarge, det er en vårblomst og den heter hestehov...
 Vi så på den, kjente og luktet på ...
Barna får nye spennende sansemøter, erfaringer og blir stimulert med å høre nye begreper som styrker barnas språkkompetanse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar