mandag 14. februar 2022

Små barns undring i naturen

 

Små barns undring kommer til uttrykk blant annet ved at de undersøker, kjenner på og prøver seg frem. Ved å kjenne på snøen blir de kjent med hvordan den kjennes ut, eller ved å ta på isen opplever de at den er hard og kald. Ved å gjøre selv opplever barna sammen naturens mangfold, og alt det spennende den har å tilby. 

Vi samlet snø i bøtta, og tok den med oss inn. Hva skjer nå?

Etter en stund var snøen blitt til vann!


Vinteren gir oss mye forskjellig vær og temperatur, og da kan spennende saker skje. Her fant vi en bøtte som satt fast i isen, og vi undret oss over hva som hadde skjedd.Vi fylte bøtter med vann og andre saker, som disse konglene som har hengt på juletreet vårt. 


Etter at bøttene hadde stått ute i flere dager, hadde dette skjedd! Vannet hadde frosset helt, og dette gjorde at vi kunne ta ut hele og undersøke den nærmere. Vi så hvordan konglene satt fast inni isen, og tråden stakk ut så den kunne brukes til å holde i. Vannets og isens egenskaper blir utforsket på nært hold, og sammen undrer vi oss og finner svarene. 


Vi undersøker spor i snøen. Da fant vi disse sporene, hvem kam det være sine? Dette lurte vi veldig på!

Da vi fant denne sjiraffen like ved, prøvde vi om den kunne ha laget sporene, og det hadde den! Vi snakket sammen, stilte spørsmål og prøvde oss frem, hvem kunne det være? Vi trykket sjiraffen ned i snøen, og så å putte den oppi sporene som var der fra før, og de passet perfekt! Dette kan knyttes til dimensjonen tilrettelegging for læring og utvikling, ved at vi voksne stiller åpne spørsmål og undrer oss sammen med barna, uten å forvente et fasitsvar. Ved å være aktivt tilstede og stille undrende spørsmål og finne ut sammen, skjer en læring gjennom leken. Vi undersøkte hva slags spor forskjellige saker lagde i snøen. Kan vi forme snø oppi koppen?
Hva slags spor lagen bilene når de kjører i snøen?

Eller se på dette sporet, som kom etter havfrueformen!


Hva skjer når vi heller snø gjennom det lille hullet her? Barna viser stort engasjement i leken, og de kommer gjerne til og vil være med å prøve når en venn gjør det. Sammen erfarer de vinteren og alt det fantastiske naturen om vinteren gir oss.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar