søndag 13. februar 2022

Forsøk og eksperimentell lek på Gaupegruppen

Vinteren er en fantastisk årstid som gir oss mye glede med muligheter for å utforske naturfaglige fenomener.  Det gir sanseopplevelser og tydelig kontraster. Vi blir fascinert av å se et vakkert snøfnugg som lander på dressen og smelter i kontakt med varmen. Det skaper nysgjerrighet  og danner en evne til å undre seg over hvordan ting fungerer. 

                  

Rammeplanen sier at gjennom arbeidet med fagområdet "Natur, miljø og teknologi" skal barnehagen legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring. Det skal gis barna tid og anledning til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer på problemstillinger, og til å delta i samtaler om det de har erfart og opplevd. Barnehagen skal synliggjøre naturfenomener og reflektere om sammenhenger i naturen, utforske og eksperimentere med teknologi og naturfenomener sammen med barna. 

Endelig kom det snø, men den var så lett at vi måtte finne på noe for å kunne forme og bygge med den. Da prøvde vi oss på et forsøk med å lage en form for å lage snøblokker. Vi startet med å sage en bunn til en bruskasse.

Med hjelp av teknologi fikk vi boret hull i platen og festet et tau i det. 

Det passet perfekt opp i kassen. Da var det bare å begynne å fylle den med snø...

Fulle av forventninger samarbeidet barna godt om saken.

Barna hoppet og trampet ned snøen godt sammen.

Og så voila! Det var kult å se et ferdig resultat. Forsøket vårt fungerte og barna ble engasjerte til å lage flere snøblokker. Vi lærte at kreativiteten hjelper til å lage noe morsomt.

Det ble et flerdags prosjekt som ble til en stor og solid borg. Barna brukte den aktivt i leken.

Når vi jobber med forsøk, får barna god bruk for kreativitet, evne til tenke og nøyaktige observasjoner. Når man skal lære noe er det viktig å stille spørsmål, utforske og eksperimentere. Da forstår man lettere hvordan ting henger sammen. 
Vi hadde et forsøk om å bli kjent med en gradestokk/termometer. Målet med forsøket var å gi barna en forståelse av hvordan temperaturforandringer påvirker naturen. 
Vi fylte to skåler, en med iskaldt vann og en med varmtvann. Barna brukte sansene sine og kjente på forskjellen på vanntemperaturen. Vi studerte gradestokken først og fikk se hvordan kvikksølvet reagerer på iskaldt vann og varmtvann etterpå. 

Det var mye spenning i gruppen når barna så hvordan kvikksølvet steg i varmen og sank i kulden.  

Det skapte refleksjoner blant barna.Termometeret viste kuldegrader ute. Vi snakket om de erfaringene barna hadde gjort under forsøket inne.

For å fortsette forsøket og gjøre det synlig for barna fylte vi en gjennomsiktig kasse med snø. 


Et samarbeid er viktig for å bære den på plass.

Tommelen opp! oppdraget fulført...nå er det bare å følge med på gradestokken.

Barna bruker gradestokken aktivt i hverdagen blant annet for å se hvor mye klær vi trenger når vi skal ut og leke. 

Termometer viste nesten 20 grader i solen midt i januar. Da skjedde noe med snøen i kassen...

En pinne er kjekt å ha når man skal måle hvor mye vann det ble i kassen.

Plussgrader i lufta påvirket snøen slik at det ble isete og glatt på overflaten...akkurat som på veien...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar