søndag 20. oktober 2024

Grønnsakshagen. Ekorngruppen. Del 1

Rammeplanen for barnehagen sier: "Barna skal lære å ta være på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å  ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen er derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftig samfunn".


Det å hente selvdyrkede grønnsaker fra egen hage har bidratt til glede, nysgjerrighet, mestringsfølelse og inspirasjon til å smake på de blant barna. Livet på jorda ville vært helt umulig uten planter. Prosessen fra et lite frø til en fullvokst grønnsak er så viktig og meningsfull.

Underveis i  prosessen lærer barna hva plantene trenger for å vokse. Gjennom undring og lek i hagen får barna grunnleggende mattekunnskaper. De møter forskjellige former, farger, størrelser, liv og mye mer. Under hagearbeidet oppdaget barna meitemarken, vi undret oss over sammen og reflekterte om den viktige jobben han gjør i jorda. Vi plukket opp brennesle og laget gjødsel til plantene slik at barna erfarte nye kunnskap om hvordan vi kan handle etisk for å skåne naturen. 

Grønnsakshagen er en buffe av sanseopplevelser. Barna for kontakt med elementer som jord, vann og vind. Det styrker barnas den fysiske og mentale helsen. 

Det var mye glede å oppdage grønnsakskassene etter sommerferien. Det buste ut store og frodige sukkererter-planter. Det var stas å plukke dem rett fra planten og knaske opp med det samme!

Det var gøy å åpne de opp. I en belg fant vi mange runde erter som vi kunne telle før de forsvant ned i magen :).
Sukkererter er morsomt å dyrke sammen med barna, frøene er store og er lett for små barnefingre å så.

Når det begynte å bli kaldere var det på tide å høste tomatene. Barna fikk erfare at tomatfruktene forandrer fargen under modningen. De røde kunne vi spise. men de grønne tok vi inn og modnet på en kjøkkenbenk

De grønne tomatene plukket vi opp og tok de inn. De fikk ligge på en kjøkkenbenk til de modnet og ble røde. De spiste vi ved siden matpakkene våre.

I tomatkassene oppdaget vi en edderkopp som var på vei til å ha et måltid.

Tenk at barna kan oppleve gleden av å hente ferske grønnsaker rett fra egen hage🤩
Gresskarene var et av høydepunktene i hagen vår. Stor! kommenterte barna og det var veldig spennende å ta og kjenne på. 
Barnehagen har en tradisjon med å lage en suppe og invitere alle barna og foreldre til å spise den sammen på Sæteren Gård. Grønnsaker fra grønnsakshagen bruker til suppen. 

Skattejakt med poteter. Det skapte stor engasjement blant barna. En del poteter brukte vi til suppen og resten tok vi opp til matuken i barnehagen. De smakte aldeles nydelig ved siden av fiskekaker.  

Vi sanset grønnsakene, telte de, vi så på størrelsen og farge og sammenlignet de.

Etterpå ble grønnsakene fraktet til utekranen til vask...

Det var morsomt å se at fargene på potetene kom enda tydeligere frem. Barna kjente godt rosa fargen og fikk erfare mørk og lys nyanse av fargen.
Det har vært et gøyalt grønnprosjekt:) ...
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar