tirsdag 1. oktober 2024

Rever og Gauper lager "gjerde-moduler" på gaupeplassen

I høst hadde vi i personalet en workshop der målet var å komme fram til hvordan arbeidet vårt i grønnsakshagen kunne bli enda bedre. En av forbedringene handlet om på få inngjerdet vår egen hageflekk. På denne måten blir det tydeligere både for barn og voksne hvor grensene til "vår" grønnsakshage går, og i kombinasjon med et bedre skilt forhindrer vi forhåpentligvis uvitende andelshavere i å høste våre grønnsaker=)

På gaupeplassen har vi sager og tilgang på mange fine hasseltrær som har lange rette stammer, perfekt til å lage gjerder!

I rammeplan for barnehager står det blant annet (s. 51):  Gjennom arbeid med kunst, kultur og kreativitet skal barnehagen bidra til at barna bruker ulike teknikker, materialer, verktøy og teknologi til å uttrykke seg estetisk.

Her viser vi et eksempel på hvordan vi gjør dette i en natur-kontekst:

Først ut i skogen for å sage ned noen rette, fine hasseltrær.


Barna må samarbeide for å få de lange trærne ut av skogen og inn til "sagestasjonene"


På sagestasjonene jobbes det hardt. Barna får selv prøve å sage uten voksen innblanding. Learing by doing. Vi har først laget en stokk som vi bruker som "mal". Denne måler vi de nye stokkene med, så vi får ca like lengder.

Vi eksperimenterer med ulike måter å holde stokkede stødige, og hjelper hverandre.

Dette er den mest brukte varianten: Ett barn sitter på stokken, og et annet barn sager stokken utenfor sag-bukken. Så bytter de på, eller rullerer avhengig av hvor mange barn som står i kø. 


Til høyre ser dere de tykkeste stokkene, som vi har kuttet i like lengder. Dette skal bli de vertikale stolpene i gjerdet. Til venstre ser dere de tynnere og lengre stokkene som vi skal "veve" horisontalt mellom de vertikale stokkene.


Her er vi i gang! Vi legger ut 5 tykke stokker med litt mellomrom, og vever med de tynnere stokkene som er mer fleksible. Så lenge vi bytter på å starte over eller under "start-stokken", så vil spennet til de horisontale stokkene holde hele konstruksjonen sammen, selv uten spiker eller tau=)!


Og slik ser en nesten ferdig gjerdemodul ut. Nå kan også kortere og tynnere pinner veves inn i kontruksjonen, for hele rammen er nå stødig og fin! Dette vil vi gjøre masse av utover høsten, da denne aktiviteten både gjør oss varme, gir oss mange nyttige erfaringer med verktøy, skaper mestring ved et konkret resultat, og er nyttig i et fremtidsperspektiv der vi ønsker full inngjerdig av grønnsakshagen=)!





 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar