torsdag 23. februar 2023

Gauper og Bjørner drar på fugleaktivitetsdag på Lilløyplassen!

Endelig var det tid for "fugle-aktivitetsdag" på Fornebu!

"Besøksenter våtmark Oslo" formidler kunnskap om hvor viktige våtmarkene våre er, både for mennesker, dyr, klimaet og økosystemene. 

De tilbyr gratis aktivitetsdager, og er støttet av Klima- og miljødepartementet. Denne dagen i februar var vi så heldige å få komme på besøk til deres besøkssenter på Lilløyplassen! 

 

Spente barn på vei til det røde huset. Tre busser måtte vi ta for å komme dit. Men det var verdt det!

Vel fremme ønsket vår fugleekspert Erik oss velkommen og fyrte opp i bålpanna. Vi satt oss ned og fylte opp energilagrene våre med matpakke og varm drikke.

Her startet aktivitetsdagen vår. Erik stilte barna mange spørsmål om fugler, og fant ut at barna i Øverland Barnehage kan UTROLIG MYE om fugler. Ja, mye mer enn de aller fleste andre, til og med mange voksne.

Etter litt prating begynte vi ferden inn i skogen rundt Lilløyplassen. Vi måtte gå og prate stille og rolig, så vi ikke skremte vekk fuglene. Dette kjenner vi til fra vår egen barnehageskog, men som Erik sa, kunne det være at her bodde det andre fugler enn ved Øverland. Hvorfor? Jo det skjønte mange av barna: For her er vi nærme sjøen!


Inni skogen satt vi oss ned på en lang stamme, og Erik tok fram mange spennende bilder vi se og lære fra. Noe av det morsomste og merkeligste var et bilde av hvordan hakkespetten sin tunge ser ut, hvor lang den er, og hvordan den får plass inni hodeskallen! Bare se på det bildet over her! Hvis vi hadde hatt like lang tunge i forhold til kroppslengden vår hadde den rukket ned til knærne våre. I tillegg har den mange små "fiskekroker" ytterst på tunga, for å raske med seg insekter fra dypt inni stammer eller maurtuer. Tunga deler seg i to og går inn i to ulike hulrom hele veien rundt hjernen og tilbake til nebbet! Dette hulrommet hjelper også til for å beskytte hjernen mot all den harde hakkinga som hakkespetter holder på med=)

Her har det vært en hakkespett og lett etter godsaker inni maurtua. Da kommer den lange tunga til hjelp for å nå laaaangt inn i tua!

Ute i en liten skogsåpning tok Erik frem enda flere ting. På dette bildet holder han fram et svarttrost-kosedyr, med lyd.

Og her viser han fram hodeskallen til en spurvehauk! Den gikk på rundgang, og alle fikk studere den nøye.

Denne var ikke like lett. Hva er dette montro? Hvem tilhører dette beinet? Den gikk på rundgang, og vi fikk kjenne hvor lett den var og så hvor mange hull det var i beinet. Den kommer fra lårbeinet til Norges største fugl, målt i vekt. 

Svaret:


SVANE!


Ved det røde huset var det også et insektshotell, som vekket stor interesse hos barna.


Vi fikk også komme inn og titte i lokalene til besøkssenteret. Her er det en kjempefin utstilling av fugler, dyr og naturelementer. 

De har åpent på søndager, og har mange spennende gratis aktiviteter for hele familien. Les mer om dette på: 
https://www.vatmarkoslo.no/avdeling-lilloyplassen/
 eller deres facebookside: https://www.facebook.com/lilloyplassen/?locale=nb_NO

Vi lærte masse, og både barn og voksne storkoste seg i flotte omgivelser ved Lilløyplassen=)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar