mandag 30. januar 2023

Bjørnene lager fuglematÅrets tema i barnehagen er "Bærekraftig fremtid". Målet vårt er å gjøre erfaringer sammen med barna som handler om å vise omsorg og ta vare på naturen for å fremme gode holdninger.

Rammeplanen sier at "Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det."

Vi tok frem plakaten med fugler i nærmiljø vårt. 

Vi startet med å smelte fett. Gjennom dimensjonen utvikling av tenking og forståelse undret vi oss over  hva er fett og hvor får vi det fra... Vi reflekterte over at fettet på kroppen utgjør en viktig funksjon med å beskyte indre organer. Sammen kom vi frem til at det vi bruker i mat og for å lage fuglemat får vi fra dyr, men at det også finnes planter som kan presse ut olje fra. Samtaler fulgte til dybde læring. Det var også interessant å se at på grunn av varmen ble både konsistensen og farge forandret.  

Vi begynte å studere hva de forskjellige fuglene liker å spise... 

Vi laget en blanding av solsikkefrø, peanøtter, mandler og rosiner.


Det var kult å se at fettet når den ble kjølt ned forandret på fargen igjen fra klar til hvitt... 


Bjørnebarna rørte i frø, nøtter og fruktblandingen til fettet begynte å forandre fargen og blandingen begynte å klumpe seg. Det var det tid for det neste steget...

Man kunne tro at vi var ferdige med pepperkakeformer til jul. Men vi fikk erfare at de var helt supre til å bruke til å lage fuglemat. Det ble fine former.
Maten var veldig populær blant fuglene og barna la merke til at det ble spist opp veldig fort...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar