mandag 14. oktober 2024

Mat og mangfoldsuke ReveGauper

Rammeplanen sier at personalet skal synliggjøre og fremheve mangfold og ulikhet som grunnlag for opplevelser, utforsking og læring.

Hva er ikke bedre enn å flette mangfoldet inn i Øverlands tradisjonelle matuke!

Vi har "reist" til 5 ulike kontinenter og smakt på mat fra blant annet: 

Sør Amerika (Mais-tortillas)

Nord-Amerika (Mac'n cheese)

Afrika (Marokkansk lammegryte)

Asia (Persisk nudelsuppe)

Europa (Sveler)

I tillegg til maten har vi sett på verdenskartet og fått høre en historie fra et land fra hvert kontinent.

Barna har vært med å forberede til maten, kuttet grønnsaker, hentet ved og ikke minst smakt på alt som kunne smakes på. Å spise det samme er en matglede i seg selv. Vi har også trosset (nesten) alle værforhold og funnet løsninger på hvordan spise maten ute i øs-pøs-regn.


Å se på flammer er en spennende opplevelse i seg selv.
Her klargjøres bålpanna for deilig mat som skal tilberedes.

Det kuttes grønnsaker og frukt til marokkansk lammegryte.

Granateple!
Noen hadde sett og smakt på det før, og noen hadde ikke.

Her får vi opplæring i hvordan man får ut granateplekjerner på en effektiv måte.

Banker!

...og vips detter granateplekjernene ut!

"TADA"

Her er deilig persisk nuddelsupe av vår dyktige iranske kollega!

Denne dagen var de voksne 'kelnere'.
Det serveres i tomme matbokser.
Genialt med mindre oppvask og mer tid med barna! Tusen takk foreldre!
 
Her fant vi en løsning for hvor vi kunne sitte å nyte maten uten å bli våte =)



Tusen takk for mat-mangfolds uka!


tirsdag 1. oktober 2024

Rever og Gauper lager "gjerde-moduler" på gaupeplassen

I høst hadde vi i personalet en workshop der målet var å komme fram til hvordan arbeidet vårt i grønnsakshagen kunne bli enda bedre. En av forbedringene handlet om på få inngjerdet vår egen hageflekk. På denne måten blir det tydeligere både for barn og voksne hvor grensene til "vår" grønnsakshage går, og i kombinasjon med et bedre skilt forhindrer vi forhåpentligvis uvitende andelshavere i å høste våre grønnsaker=)

På gaupeplassen har vi sager og tilgang på mange fine hasseltrær som har lange rette stammer, perfekt til å lage gjerder!

I rammeplan for barnehager står det blant annet (s. 51):  Gjennom arbeid med kunst, kultur og kreativitet skal barnehagen bidra til at barna bruker ulike teknikker, materialer, verktøy og teknologi til å uttrykke seg estetisk.

Her viser vi et eksempel på hvordan vi gjør dette i en natur-kontekst:

Først ut i skogen for å sage ned noen rette, fine hasseltrær.


Barna må samarbeide for å få de lange trærne ut av skogen og inn til "sagestasjonene"


På sagestasjonene jobbes det hardt. Barna får selv prøve å sage uten voksen innblanding. Learing by doing. Vi har først laget en stokk som vi bruker som "mal". Denne måler vi de nye stokkene med, så vi får ca like lengder.

Vi eksperimenterer med ulike måter å holde stokkede stødige, og hjelper hverandre.

Dette er den mest brukte varianten: Ett barn sitter på stokken, og et annet barn sager stokken utenfor sag-bukken. Så bytter de på, eller rullerer avhengig av hvor mange barn som står i kø. 


Til høyre ser dere de tykkeste stokkene, som vi har kuttet i like lengder. Dette skal bli de vertikale stolpene i gjerdet. Til venstre ser dere de tynnere og lengre stokkene som vi skal "veve" horisontalt mellom de vertikale stokkene.


Her er vi i gang! Vi legger ut 5 tykke stokker med litt mellomrom, og vever med de tynnere stokkene som er mer fleksible. Så lenge vi bytter på å starte over eller under "start-stokken", så vil spennet til de horisontale stokkene holde hele konstruksjonen sammen, selv uten spiker eller tau=)!


Og slik ser en nesten ferdig gjerdemodul ut. Nå kan også kortere og tynnere pinner veves inn i kontruksjonen, for hele rammen er nå stødig og fin! Dette vil vi gjøre masse av utover høsten, da denne aktiviteten både gjør oss varme, gir oss mange nyttige erfaringer med verktøy, skaper mestring ved et konkret resultat, og er nyttig i et fremtidsperspektiv der vi ønsker full inngjerdig av grønnsakshagen=)!